Tesco propouští manažery ve střední Evropě, kvůli konkurenci musí šetřit

Někteří manažeři obchodního řetězce Tesco pro střední Evropu budou bez práce. Firma bude slučovat českou, slovenskou, polskou a maďarskou část do jedné. Celou oblast bude řídit David Morris, dosavadní generální ředitel české pobočky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrála Tesco ve Velké Británii

Centrála Tesco ve Velké Británii | Zdroj: Reuters

„Rád bych řekl, že mám velkou radost z toho, že jsem byl požádán, abych tento tým vedl. Pořád budeme mít kanceláře na každém z našich trhů, jen budou menší. Bude v nich méně lidí, ale umožní nám to víc se zaměřit na naše obchody, a tím i na naše zákazníky. Bohužel to také znamená, že se někteří velmi talentovaní a schopní kolegové, kteří toho pro Tesco za dlouhá léta spoustu udělali, opustí náš byznys,“ prohlásil Morris na videu určené zaměstnancům, které se ale dostalo na internet.

Tesco musí začít šetřit. Řetězci v posledních třech letech klesaly prodeje. České Tesco v posledním účetním roce prohloubilo ztrátu na čtyři miliardy korun.

Podle deníku E15 klesly tržby řetězce o 3,5 procenta zhruba na 42 miliardy korun. Slovenský deník Sme nedávno dokonce uvedl, že řetězec zvažuje odchod ze střední Evropy. Firma to ale nepotvrdila.

Mapa supermarketů: Každý třetí obyvatel měst to má nejblíž do Alberta

Číst článek

Jako důvod klesajících prodejů uvádí přibývající konkurenci. V poslední době ji nejvíce konkuruje nizozemská firma Ahold, která v Česku provozuje síť více než tří set prodejen s názvem Albert.

Nedávno tu koupila rakouskou síť Interspar a nejspíš se tak stane lídrem na českém maloobchodním trhu. Z českého trhu už některé řetězce kvůli silnému konkurenčnímu boji zmizely.

Třeba v roce 2005 odešel Julius Meinl, později následovaly francouzský Carrefour a německá Edeka. Síť 27 supermarketů Edeka a 11 hypermarketů Carrefour získalo Tesco.

V roce 2007 pak odešla belgická Delvita a o rok později Plus Discount, který převzala firma Rewe, provozující řetězce Billa a Penny Market.

Tesco | Foto: Český rozhlas

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme