Test doručování balíků před Vánoci. Není to tak rychlé, jak slibují

15. prosinec 2017

Celkem 16 balíků poslali minulý týden reportéři Českého rozhlasu napříč republikou. Polovinu nechali doručit přes společnost PPL, jednoho z největších tuzemských přepravců, polovinu přes Českou poštu.

V době podání oba přepravci uváděli, že balíky doručí hned druhý den. Jenže naši reportéři z Teplic a Tábora se přesvědčili o tom, že tak rychlé to zase není.

Ve čtvrtek 7. prosince v 8.55 hodin podal Jan Kopřiva v Táboře balík do Teplic na přepážce České pošty. S druhým zamířil do prodejny, která je partnerem společnosti PPL. Totéž udělala v Teplicích Gabriela Hauptvogelová a vyslala dva balíky opačným směrem.

Oba balíky z Teplic do Tábora dorazily skutečně hned druhý den v odpoledních hodinách, jako první přijel doručovatel České pošty, PPL dorazila o dvě hodiny později. Zásilka opačným směrem byla ale pomalejší.

První ze dvou balíků, které Jan Kopřiva posílal do Teplic, dorazil na místo určení v pondělí, tedy čtvrtý den po odeslání. Přivezla ho společnost PPL. „Máme teď velký frmol. Od svátku 17. listopadu to začíná, pak už je toho hodně až do Vánoc. Pracuji jako řidič osmým rokem a je to tak pokaždé, i když letos je to asi nejhorší. Nikdo nestíhá,“ komentoval řidič PPL Jiří Veselý.

V pondělí v 17.56 hodin napsala Česká pošta Gabriele Hauptvogelové, že balík nebude z technických důvodů doručovat. V úterý v 09.30 hodin přišla sms, že jí balík určený k předání do ruky uložili na poštu.

Na pobočku Teplice 1 se reportérka dostala až ve středu ráno. „Pracovnice za přepážkou byla milá. Vysvětlila, že balík do ruky nepřišel v pátek, jak měl, protože měl poškozený obal, a v depu ho tedy přelepili páskou. Podle ní by to ale neměl být důvod, proč mi balík nikdo nepřivezl domů,“ řekla.

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík uvedl, že balíků je v tomto období tolik, že se to občas fyzicky nedá zvládnout. „Není to problém jen České pošty, ale obecně všech přepravních společností. Zažíváme nejnáročnější období v roce,“ dodal.

Nyní se čeká ještě větší nápor. Česká pošta upozorňuje, že dodání do Vánoc garantuje pouze u balíků odeslaných do 19. prosince.

autoři: Jan Kopřiva , hau
Spustit audio