Textilní vlákna, měnící barvu aneb trička jako pomalé displeje

12. červenec 2016

Výzkumníci z Kalifornské univerzity v Berkeley vyvinuli speciální vlákna, která lze splétat a tvořit z nich kusy textilu a která zároveň umějí pod vlivem vnějších fyzikálních vlivů měnit svoji barvu.

V budoucnosti si lze na této bázi představit oděvy, jejichž plocha bude sloužit ke změně barevných tónů a nálad nebo k proměnlivé vizualizaci různých tvarů, různobarevných struktur a měnících se textů. Půjde pak vlastně o jakési „pomalé textilní displeje“.

Technologie, která za tímto vývojem stojí, dostala název Ebb (anglický termín pro postupný odliv) a její podstata tkví v tzv. termochromických vláknech (elektricky vodivých vláknech, pokrytých povlakem z tzv. termochromických pigmentů).

Příslušná vlákna pomalu mění svoji barvu při zvýšení teploty, čehož je dosaženo pomocí jejich odporu a generování ohmického tepla, když je k vláknům přiloženo elektrické napětí. Motivací výzkumníků pod vedením Laury Devendorf pak byla mj. otázka, jak by se změnily styl oblékání a móda, pokud bychom mohli měnit barvy nebo barevné vzory na našich oděvech.

Pomalost barevných změn dnešních termochromických vláken však zatím neslibuje možnost využívat textilních ploch jako dynamického počítačového displeje. Spíše jde o jakési ambientně uklidňující či relaxační velmi pomalé animace. Přesto se však výzkumníkům na bázi daného textilu podařilo vyrobit jednoduché segmentové alfanumerické displeje, jejichž analogie vidíme např. u starých elektronických budíků či kalkulaček.

Samozřejmě, pokud bude dotyčný výzkum postupovat úspěšně dál a překoná dnešní omezení, lze si budoucí textilní plochy, vytvořené pomocí technologie barvu měnících vláken, představit případně i jako „lehce“ dynamické displeje, podobné svojí rychlostí např. dnešním displejům na bází elektronického inkoustu, kterými jsou vybaveny třeba čtečky. Pak by bylo možné na ploše našeho trička zobrazovat např. momentální evidenci našich promeškaných hovorů nebo nezodpovězených zpráv.

Pro zajímavost, technologie Ebb vznikla v rámci odštěpeného úkolu Projektu Jacquard, vedeného Googlem, který spočívá ve zkoumání možností na dotyky citlivých, s elektronikou propojených a všelijak interaktivních displejů, vytvořených z běžných, např. textilních materiálů. Část řešení, týkajícího se vytváření „pomalých textilních displejů“ a jejich zvláštní estetiky pak spočívá ve zvládnutí adekvátních technik ohledně pletení nebo háčkování termochromických vláken.

Cílená změna barev textilu či oděvu každopádně může potěšit každého, kdo chce změnit svůj vzhled a nemá po ruce nic vhodného, do čeho by se mohl převléknout.

Zdroje: Science Alert, Futurism, Gizmodo, Laura Devendorf - Ebb, Youtube

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio