Těžba na dole Paskov je stále nejistá, i když se podařilo výrazně snížit miliardovou ztrátu

Boj o přežití dolu Paskov neprožívají jen horníci, ale osud těchto ztrátových šachet se řeší také v kancelářích na povrchu. Během několika měsíců se podařilo o stovky milionů korun snížit miliardovou ztrátu, která vznikla hlavně kvůli propadu cen uhlí. Pořád to ale nestačí a zatím nikdo nedokáže odhadnout, co se stane po roce 2017.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Paskov

Důl Paskov | Foto: OKD

Ředitel dolu Paskov Zbygniew Janowski potvrdil, že tady pracuje už jen 2300 zaměstnanců včetně havířů. Bylo to jedno z prvních úsporných opatření.

„S počtem lidí o 700 menším a náklady o 850 milionů nižšími tuto činnost provozujeme ve stejném rozsahu,“ říká Janowski.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti dolu Paskov natáčel redaktor Martin Knitl

Snížení nákladů o více než tři čtvrtě miliardy korun ale neznamenalo jen vyplácet mzdy méně lidem. Doslova se překopalo úplně všechno - hlavně strategie těžby. Například co se týče ražby nových chodeb.

„Zmenšili jsme profily, používáme renovovanou výztuž. To znamená výztuž, která se dříve v dolu používala. Renovujeme potrubí, znovupoužívání materiálu máme na 35 procentech,“ vysvětluje.

A sáhlo se i na mapu samotného dolu. Ze 120 kilometrů chodeb zbylo jen 80. Ostatní se zavřely.

„Podařilo se nám odstavit severní část dobývacího prostoru tím, že jsme oblasti uzavřeli a zastavili chod hlavního důlního ventilátoru na lokalitě Sviadnov, což už v letošním roce bude úspora za elektrickou energii,“ uvádí.

Důl Paskov | Foto: Michal Jindra

Málokdy se mluví také o tom, že ještě nákladnější než elektřina je na šachtách stlačený vzduch. Je drahý a s velmi malou účinností.

„Jen pro srovnání, když jsme v roce 2013 měsíčně spotřebovali 20 až 22 milionů kubických metrů stačeného vzduchu měsíčně, tak teď je měsíční spotřeba přes sedm až osm milionů,“ porovnává údaje.

A šetřit se podle ředitele dolu musí dál.

„Technické projekty, které máme rozjeté, zejména v úsporách materiálu energie, musí pokračovat a musí být ještě intenzivnější, ale efekty už z toho nebudou stamilionové, jako byly v letošním roce. Trend je třeba udržet. Do roku 2017 důl Paskov podle mě přežije, ale pokud chceme myslet na další rozvoj, tak musíme investovat do rozvojových akcí.“

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme