Těžba uhlí na Dole Paskov má skončit už za čtvrt roku

26. říjen 2016
Zprávy , Zprávy

Těžební firma OKD je už téměř půl roku v úpadku a stále není jasné, kdy přijdou o práci horníci z nejvíce ztrátových dolů. První na řadě bude Důl Paskov. Podle odborářů už vedení OKD oznámilo, že tam těžba skončí nejpozději 31. ledna příštího roku. Firma ale nemá peníze na vyplácení odstupného podle kolektivní smlouvy.

Vybledlé oznámení na nástěnce u ředitelství OKD potvrzuje, že odboráři jsou tady ve stávkové pohotovosti už osm měsíců. Nejistota, kdy budou horníci na Paskově fárat naposledy, je znát všude.

Konec ztrátového dolu Paskov k 31. lednu a zrušení sociálního programu pro horníky – to je plán vedení firmy, potvrdil po dalším společném jednání jeden z odborových předáků v OKD Jiří Zátopek. Nikdo podle něj neví, co propuštění dostanou. Jestli vůbec něco.

„Na odstupné podle sociálního programu, který byl schválen v roce 2014, nemá. Je tam garantován až dvanáctinásobek. Navíc jsme se teď dověděli vlastně to, co už jsme věděli, že zatím nemají ani na ten trojnásobek,“ dodává Zátopek.

Odhaduje, že výpovědi by se mohly na Paskově rozdávat zhruba za měsíc. „Jelikož zase tvrdí, že nemusejí dodržet ani zákonné lhůty ve výpovědích, když je firma v insolvenci, tak je chtějí rozdávat někdy v listopadu. Nevím,“ krčí rameny odborář.

Všechny termíny a podrobnější informace zatím končí u věřitelského výboru. Ještě o ničem nerozhodl. „Do té doby, než dostaneme i jejich nějaké zásadní stanovisko, rozhodli jsme se, že situaci okolo dolu Paskov nebudeme komentovat,“ potvrdil mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Odboráři mají strach z nepokojů a protestů přímo na šachtách. Předseda největší odborové organizace na dolech Jaromír Pytlík i proto nechce spekulovat o tom, co bude dál.

Na Dole Paskov pracuje zhruba 1600 lidí. Mnoho z nich řeší nejistotu tak, že jsou doma na nemocenské.

autor: mrk
Spustit audio