Thajský král podepsal novou ústavu, která slibuje demokratické volby

Thajský panovník Ráma X. ve čtvrtek podepsal novou ústavu, která by měla otevřít cestu k volbám a ukončit tak vládu armády, informovala agentura Reuters. Vojenská junta v zemi vládne od roku 2014 a podle kritiků si díky nové ústavě zachová moc i nad dalšími zvolenými vládami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ráma X.

Ráma X. | Zdroj: Reuters

Podpis v pořadí už dvacáté ústavy od konce absolutistické monarchie v roce 1932 přenášela televize. Její přijetí je klíčové pro umožnění voleb, které by v zemi obnovily demokratickou vládu. Očekávaný termín hlasování je v roku 2018.

Kritici ale tvrdí, že ústava umožní vojenské juntě ovládat zemi i po volbách. Zákon totiž umožňuje volby, zároveň ale posiluje senát a několik výborů ovládaných armádou. Podle týdeníku Economist generálové v polovině letošního března představili diplomatům a zahraničním novinářům svou Dvacetiletou národní strategii. Podle nich boudu všechny příští vlády zákonně povinné plán dodržovat.

Vojenská junta převzala moc v Thajsku v květnu 2014 po sedmi měsících politické krize a rozsáhlých protestech. Krok obhajovala snahou obnovit pořádek v zemi. Generálové tehdy pozastavili platnost ústavy či rozpustili senát. Od té doby má junta silné postavení ve všech sférách života a kontroluje politiku, ekonomiku i tamní média.

moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme