Thomas Kulidakis: Řecko likviduje následky zemětřesení

21. červenec 2017

Ostrovy v Egejském moři a pevninské oblasti Malé Asie se nachází v seismicky aktivní oblasti. Potkává se zde několik tektonických desek, včetně Anatolské a Egejské, Eurasijské i Arabské. Jejich posledním projev bylo zemětřesení, které zasáhlo řecký ostrov Kos a turecký Bodrum.

Jedná se o neradostnou zprávu pro místní, závislé na turistickém ruchu, návštěvníky užívající si radovánky letní dovolené i místní úřady, které se i kvůli probíhajícímu vrcholu turistické sezony musí s následky zemětřesení rychle vyrovnat.

Obě oblíbené turistické destinace totiž každý rok navštíví desítky až stovky tisíc domácích i zahraničních návštěvníků. Poslední otřes země o síle přesahující šest stupňů Richterovy stupnice podle aktuálních informací zanechal na řeckém ostrově dva mrtvé občany Turecka a Švédska, sto lehce zraněných lidí a čtyři až pět těžce.

Ti byli helikoptérami dopraveni do nemocnice v hlavním městě Kréty, největšího řeckého ostrova. Na turecké straně je přibližně sto zraněných, kteří jsou v nemocnicích na pevnině.

V případě ostrova Kos bylo zasaženo hlavní město a budovy z 20. a 30. let minulého století

Rizikové faktory

Následkem přírodní události došlo k poškození několika místních komunikací a také některých budov. V případě ostrova Kos bylo zasaženo především hlavní město. V něm pak budovy z 20. a 30. let minulého století. Hotely, ve kterých jsou turisté převážně ubytovaní, zůstaly nepoškozené. Jsou totiž mnohem mladší a vybudované tak, aby je otřesy země závažně nepoškodily.

Z Kosu přichází informace, ze kterých je možné se dozvědět, že turisté v panice ostrov neopouštějí a pokračují ve své dovolené. Podle úřadů by se už zítra nebo pozítří měla situace vrátit ke každodenní rutině. S tím, že poškozené letiště je už zase plně v provozu a poškozený přístav se urychleně opravuje.

Samotné otřesy se odehrály v poměrně malé hloubce, 10 kilometrů pod mořským dnem. Vzhledem k tomu, že se epicentrum nachází přibližně uprostřed asi 20 kilometrů široké úžiny mezi řeckým ostrovem a tureckou pevninou, projevy zemětřasu byly mírně cítit jen na blízkém ostrově Rhodos.

Samotné otřesy se odehrály v poměrně malé hloubce, 10 kilometrů pod mořským dnem

V dané oblasti jsou ukázky síly přírody poměrně časté. Minulý měsíc došlo k zemětřesení na ostrově Lesbos, následky ale opět nedosáhly katastrofických rozměrů, jaké známe třeba z řady filmových počinů amerického Hollywoodu.

I přes tyto projevy, které se určitě nemohou zlehčovat, mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že v případě Kosu se jedná o poměrně bezpečnou turistickou destinaci.

Ve které je spíše potřeba dbát na bezpečnost při řízení auta, motorky, skútru, kola nebo motorového člunu. Dodržovat pitný režim, respektovat sílu slunce a hlídat si případnou hladinu alkoholu v krvi. To jsou pro návštěvníky mnohem rizikovější faktory než možný výskyt přírodního neštěstí.

Poslední zemětřesení zasáhlo řecký ostrov Kos a turecký Bodrum
autor: thk
Spustit audio