Tipy na konzervaci česneku
Jak uchovat česnek co nejdéle? Máme pro vás dva způsoby. Můžete ho naložit do vína nebo vyrobit česnekovou pastu.
ČESNEKOVÁ PASTA
Budete potřebovat:
500 g oloupaného česneku
150 g soli
200 g 100% tuku
Postup:
1. Česnek umyjeme a osušíme.
2. Pak ho prolisujeme přes lis nebo umeleme na strojku na maso.
3. Česnek promícháme se solí a necháme ho odpočinout asi hodinu.
4. Mezitím si roztopíme tuk a do něj vmícháme odpočatý česnek, opékáme, dokud nezačne česnek pěnit.
5. Česnekovou pastou plníme umyté a suché sklenice.
6. Až česnek vychladne, sklenice pořádně zavíčkujeme.
7. Česnekovou pastu skladujeme buď v lednici, nebo na chladném a temném místě.
ČESNEK NALOŽENÝ VE VÍNĚ
Budete potřebovat:
5 palic česneku
hřebíček
celý barevný pepř
bobkový list
sůl
feferonky
nálev:
200 ml bílého vína
100 ml vody
50 g cukru
lžička soli
Postup:
1. Svaříme vodu s vínem, cukrem a solí.
2. Do sklenice dáme několik kuliček pepře, 1 hřebíček, bobkový list, 1 feferonku a oloupané stroužky česneku.
3. Vše zalijeme nálevem a pořádně zavíčkujeme.
4. Sterilujeme 15 minut při teplotě 85°C.
5. Takto naložený česnek se hodí k hlavnímu jídlu, na jednohubky i samostatně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.