Tipy na konzervaci česneku

Jak uchovat česnek co nejdéle? Máme pro vás dva způsoby. Můžete ho naložit do vína nebo vyrobit česnekovou pastu.

ČESNEKOVÁ PASTA

Budete potřebovat:

500 g oloupaného česneku
150 g soli
200 g 100% tuku

Postup:

1. Česnek umyjeme a osušíme.

2. Pak ho prolisujeme přes lis nebo umeleme na strojku na maso.

3. Česnek promícháme se solí a necháme ho odpočinout asi hodinu.

4. Mezitím si roztopíme tuk a do něj vmícháme odpočatý česnek, opékáme, dokud nezačne česnek pěnit.

5. Česnekovou pastou plníme umyté a suché sklenice.

6. Až česnek vychladne, sklenice pořádně zavíčkujeme.

7. Česnekovou pastu skladujeme buď v lednici, nebo na chladném a temném místě.

ČESNEK NALOŽENÝ VE VÍNĚ

Budete potřebovat:

5 palic česneku
hřebíček
celý barevný pepř
bobkový list
sůl
feferonky

nálev:
200 ml bílého vína
100 ml vody
50 g cukru
lžička soli

Postup:

1. Svaříme vodu s vínem, cukrem a solí.

2. Do sklenice dáme několik kuliček pepře, 1 hřebíček, bobkový list, 1 feferonku a oloupané stroužky česneku.

3. Vše zalijeme nálevem a pořádně zavíčkujeme.

4. Sterilujeme 15 minut při teplotě 85°C.

5. Takto naložený česnek se hodí k hlavnímu jídlu, na jednohubky i samostatně.

autor: Archiv Apetýtu