Tipy na Silvestr a Nový rok: Silvestrovský běh, novoroční ohňostroje, ale také setkání otužilců nebo veřejné pečení chleba

29. prosinec 2017

Na Silvestra a na Nový rok by se měly podnikat trochu mimořádné věci. Ponořte se tedy s otužilci ve Stvolové na Blanensku do studené Svitavy. Nebo si vyšlápněte na nejvyšší vrchol Chřibů. A nenechte si ujít ani novoroční ohňostroje. Přejeme šťastný rok 2018!

Praha: Silvestrovský běh a novoroční ohňostroj i návštěva saloonu z filmu Limonádový Joe

Novoroční ohňostroj v hlavním městě proběhne už tradičně na Nový rok 1. ledna 2018 v 18 hodin. Ohňostroj bude dobře viditelný z Dvořákova nábřeží, Pařížské ulice, Mánesova, Čechova a Štefánikova mostu. Odpálen bude z Letenských sadů od Metronomu. V roce 2018 si připomínáme 100 let od založení Československa, barevné schéma ohňostroje bude tedy laděné do národních barev.

Vyšlápněte si na ochoz věže Staroměstské radnice v centru Prahy. Po několikaměsíční rekonstrukci je znovu otevřený. Historie Staroměstské radnice se začala psát roku 1338, kdy král Jan Lucemburský udělil Starému Městu pražskému privilegium k jejímu vytvoření. Tvoří ji komplex několika domů.

Běžci se na Silvestra v Praze rozloučí s letošním rokem po svém. Běžecký závod odstartuje deset minut před půlnocí v centrálním parku na Lužinách. Trasa měří čtyři kilometry. Organizátoři pořádají Půlnoční silvestrovsko-novoroční běh metropole už počtvrté. Závodníci poběží po rovném asfaltovém terénu. První z nich dorazí do cíle pár minut po půlnoci v záři ohňostroje. Každý z účastníků dostane medaili.

Staroměstská radnice - počítám čas věků

Rozšířenou expozici o životě a díle Jana Wericha si můžete prohlédnout ve Werichově vile na pražské Kampě. Expozici doplnily třeba recepty kuchařky rodiny Werichů Evy Tůmové. Vila je domem, kde Werich s rodinou žil. Novými exponáty v dnešním muzeu jsou i Werichovy fotografie Pavla Váchy, který je pořídil přímo v domě od poloviny 60. let až do roku jeho smrti 1980.

Čtěte také

Jednu z nejvýraznějších osobností české kinematografie, scenáristu, režiséra, kreslíře a publicistu Jiřího Brdečku připomíná rozsáhlá výstava, která je otevřena ve Chvalském zámku v Horních Počernicích v Praze.

Vznikla k 100. výročí jeho narození s podtitulem Od Limonádového Joea k zázrakům animace. Výstava potěší i děti. Její součástí budou multimediální a interaktivní instalace Trnkova vnuka Matyáše. Návštěvníci uvidí například repliku filmového „saloonu“ a přestřelku kovbojů z filmu Limonádový Joe či výjevy z filmu Tajemství hradu v Karpatech.

Z filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera

Ti nejmenší budou moci zachránit pejsky před nenasytnou Adélou a v animátorské dílně si vyzkouší práci s takzvanými ploškovými loutkami. V alchymistické dílně ve sklepení ožije záhadná Sirael.

Jihočeský kraj: Veřejné pečení chleba, projížďka parním vlakem nebo divadelní komedie završené silvestrovskou estrádou

Udělejte si výlet na šumavský hrad Kašperk. Až do 1. ledna vás čekají prohlídky se zimní tématikou nazvané Život na hradě. Uvidíte i středověké divadlo, konkrétně dvě hry Frašku o kádi a Mastičkáře.

Pro menší návštěvníky je přichystaná interaktivní Dětská výprava do hradu. Děti budou šermovat, psát ve scriptoriu, zkoušet dvorské chování, tancovat, skládat pečeť Karla IV. a střílet z luku pod vedením Karla Ešnera a jeho družiny. Vždy v 11.45 a 14.45.


Pec sloužila chudým lidem, kteří neměli dost peněz na to, aby si mohli doma vybudovat pec vlastní. Na pečení se většinou domluvilo více rodin najednou, aby ušetřili na palivu. Pečivo z lenorské pece je zásadně neprodejné a je rozdáno zdarma všem účastníkům veřejného pečení.

Přijďte v sobotu na tradiční netradiční veřejné pečení chleba, ale i koláčů, houstiček a lenorských placek k bývalé obecní peci v Lenoře na Šumavě. Obecní pec na chleba z roku 1837 je nejznámější památkou Lenory.

Poslední příležitost svézt se parním vlakem po kolejích úzkého rozchodu se vám letos naskytne v sobotu. Parní vlak tentokrát vyjede z Jindřichova Hradce ve 14.45. Cílovou stanicí se stane nádraží Kunžak-Lomy. Už za nadcházejícího šera se tu parní lokomotiva obrátí a tzv. dozbrojí.

Program tím ale zdaleka nekončí. Na nádraží ve Střížovicích na vás ještě čeká vypouštění lampionů štěstí. Do Jindřichova Hradce se parní vlak vrátí až v 17.36.

Vypouštění lampionu štěstí (ilustrační snímek)

Divadlo Antonína Dvořáka v Příbrami bude hrát letos na Silvestra dvě komedie. Diváci nejdříve od 15.00 zhlédnou hru britského dramatika Alana Ayckbourna Spojovací dveře, která balancuje na pomezí komedie a detektivky. Poté se mohou těšit na inscenaci Vše o ženách chorvatského autora Mira Gavrana. Silvestrovský večer v estrádním sále začne ve 20.00.

Plzeňský kraj: Silvestr na zámku a novoroční ohňostroj i dětská diskotéka

Pokud vás láká netradiční oslava posledního dne roku, vyrazte na zámek Zbiroh. Uzavřete tento rok putováním dějinami od středověku až po současnost. Kromě zábavy, hostiny zažijte i půlnoční ohňostroj a diskotéku.


Až do Silvestra pokračují zvláštní vánoční prohlídky na zámku v Horšovském Týně.

V Plzni odpálí rachejtle novoročního ohňostroje v pondělí v 17 hodin. Už od 16 hodin si můžete s dětmi přijít na náměstí Republiky zatancovat na dětskou diskotéku.

Karlovarský kraj: Relikviář svatého Maura i cestovní betlém

Zámek v Bečově otevře své brány při mimořádných prohlídkách na Silvestra a na Nový rok. V tyto dny si můžete s průvodcem ve dvou časech projít okruh s relikviářem sv. Maura.

Betlémy a obyčeje od adventu do Tří králů. Tak se jmenuje výstava v Muzeu Karlovy Vary. Ukazuje na zvyky, pranostiky a pověry na Karlovarsku. Kromě toho si lidé prohlédnou také krušnohorské betlémy a hračky typické pro tuto oblast. Vzácnou výjimkou v expozici je cestovní betlém.

Čtěte také

Ústecký kraj: Výstava novoročenek, obří ohňové loutky a zoo zdarma

Sbírku novoročenek si můžete prohlédnout v Regionálním muzeu v Žatci. V Křížově vile jich mají zhruba tři stovky. Děti si navíc můžou s pomocí rodičů zahrát zábavnou hru, která je zavede až k chmelovému betlému.

Nenechte si ujít Rodinný Silvestr na náměstí Míru v Litvínově. Součástí programu bude i ohňové vystoupení divadla Kvelb s obřími ohňovými loutkami a efekty. Ohňostroj bude po skončení programu odpálen ve Voigtových sadech za kostelem.

Zoo Děčín

Děčínská zoo bude na Nový rok zpřístupněna návštěvníkům zdarma. Navštívit bude ovšem možné jen areál na Pastýřské stěně, expozice Rajské ostrovy bude uzavřena.

Liberecký kraj: Barokní kabinetní malba a Šaldův Liberec

Liberecká galerie jako první v Evropě uspořádala výstavu děl barokního malíře Johanna Adalberta Angermeyera, který patří mezi takzvané malé mistry. Specializoval se na kabinetní malbu, což jsou obrazy menších formátů. Angermeyer se zaměřil na obrazy květin, ptáků, ovoce a přírodních zákoutí. Jeho tvorba byla založená na důkladném studiu přírody.

Oblastní galerie Liberec uspořádala na počest libereckého rodáka a literáta F. X. Šaldy výstavu děl, ke kterým napsal kritiku. Na výstavě je také časosběrné video ze Šaldova náměstí v Liberci, dopravně jednoho z nejvytíženějších míst ve stotisícovém městě. Návštěvníky má podle kurátorky výstavy Anny Habánové přivést k zamyšlení nad důstojností připomenutí této osobnosti v městě, kde se Šalda před 150 lety narodil.

Čtěte také

Královéhradecký kraj: Prohlídka tvrze, umění pro lyžaře nebo novoroční zvonění pro štěstí

Tvrz Stachelberg ve východních Krkonoších mezi městy Trutnov a Žacléř zve až do Silvestra k návštěvě. Prohlídka začíná každý den vždy ve 13 hodin. Pevnost je součástí československého předválečného opevnění. Pevnost zůstala nedostavěná, a tak zdejší podzemí poskytuje jedinečnou příležitost seznámit se s dobovými stavebními postupy.

Už několikátou sezónu mají lyžaři na Malé Úpě v Krkonoších jedinečnou možnost odskočit si ze svahu rovnou do galerie. Ta je v budově, kde kdysi celníci rozdávali do pasů razítka. Aktuálně je v prostorách galerie k vidění výstava panoramatických fotografií hor fotografa Jana Šmída.

Rozcestník na Malé Úpě

Nový rok se na Stezce korunami stromů v Krkonoších ponese v duchu zvonění pro štěstí. Připravena je akce pro celou rodinu. Každý, kdo během 1. ledna přijde, si může na vrcholu vyhlídkové věže zazvonit pro štěstí v nové zvoničce. Děti pak dostanou také sladký penízek pro štěstí v novém roce.

Pro všechny návštěvníky je navíc v restauraci u Stezky připraven domácí pečený čaj nebo svařené víno na zahřátí zdarma. Zvonění pro štěstí bude na Nový rok po celý den.

Vysočina: Koupání pro otužilce a Silvestrovský běh


V neděli v 11 hodin odstartuje v Jihlavě Silvestrovský běh pro sportovně založenou veřejnost.

V obci Smrk na Třebíčsku mohou v sobotu plavci vyzkoušet ledovou vodu v hasičské nádrži. Ta má na konci prosince jen pár stupňů nad nulou. Netradiční koupání pořádá místní sbor dobrovolných hasičů už podruhé. Pro otužilce a další odvážné, kteří se do nádrže ponoří, je připraveno občerstvení a na zahřátí čaj a svařené víno.

Olomoucký kraj: Ohňostroj a otužilci v Přerově nebo tradice českého loutkářství v olomouckém muzeu

Hvězdné nebe – to je název novoročního ohňostroje v Přerově, který začíná v 18 h pod hradbami na nábřeží Bečvy. Ohňostroj, který je rozdělen do tří částí, by měl být odpalován současně zhruba z osmi pozic. Jeho autor Pavel Novák doporučuje divákům sledovat jej pod hradbami, případně z obou mostů. Město za světelnou show letos zaplatilo 100 tisíc korun. Novoroční program bude pokračovat na Masarykově náměstí.

Otužilci v plavkách i recesistických kostýmech se na Silvestra ve 14 hodin v Přerově ponoří do ledové vody řeky Bečvy. Tradičně se tak rozloučí se starým rokem, zároveň vzdají hold místnímu rodákovi a přemožiteli kanálu La Manche Františku Venclovskému.

Otužilci (ilustrační snímek)

Otužilci berou koupání v Bečvě především jako pobavení pro diváky. Každoročně je pozorují tisíce lidí z Přerova a okolí. Ti se tentokrát po akci můžou přemístit na nedaleké Masarykovo náměstí, kde začne Silvestrovská retro party.

Čtěte také

Mánesova galerie olomouckého vlastivědného muzea se stala zázemím výstavy Kašpárek se vrací. K vidění je průřez českou loutkářskou výrobou, která nemá ve světě obdoby. Kromě 15 loutkových divadel, stovek dekorací a rekvizit, je v expozici přes 300 marionet.

K raritám patří dvě loutky podle návrhu Ondřeje Sekory. České země se podle autorů výstavy staly loutkářskou velmocí. Na návrzích loutek a dekorací se podíleli i přední čeští výtvarníci - Stanislav Sucharda či Karel Svolinský.

Jihomoravský kraj: Silvestrovské plavání ve Svitavě i výstava historických vánočních dárků

Ve Stvolové na Blanensku lidé oslaví Silvestra koupáním v řece Svitavě. Uskuteční se tam 10. ročník Memoriálu Bohumíra Řehoře. Akci pořadatelé pojmenovali po dlouholetém hajném ve stvolovské části Vlkov. Sraz účastníků i diváků je ve tři hodiny odpoledne na mostě přes řeku.

Pravidla tradiční akce jsou jednoduchá: ponořit se alespoň na pět vteřin po krk do vody. Za to získají odvážlivci certifikát a prvních deset zaregistrovaných dospělých i originální láhev rumu. Na děti čeká sladká odměna.

Vánoce, dárky, stromeček, stromek, Ježíšek

Tradici silvestrovského plavání v řece založil dlouholetý otužilec a mistr republiky v zimním plavání z Brna Jan Váně. Zatímco pro něj není ledová voda ničím neobvyklým, většina ostatních účastníků akce se do ní noří právě jen na Silvestra.

Městské muzeum ve Svratce na Žďársku připravilo tradiční vánoční výstavu, která letos nese název Co přinese Ježíšek. Uvidíte kolem dvou stovek nejoblíbenějších vánočních dárků pro děti, které se pod stromečky objevovaly od konce 19. století do 80. let 20. století.

Vedle vysněných hraček, jako jsou například stavebnice nebo panenky, budou mezi exponáty také méně oblíbené, takzvané měkké dárky. Výstava začíná 26. prosince a potrvá do 30. prosince.

Zlínský kraj: Výšlap na Brdo a Ledové království v Rožnově


Nejvyšší vrchol Chřibů v sobotu zaplní tisíce lidí. Tradiční Předsilvestrovský výšlap na Brdo láká především obyvatele z Kroměřížska a Uherskohradišťska.

Vrchol Brda jako nejvyššího kopce Chřibů a celých středomoravských Karpat je v nadmořské výšce 587 metrů nad mořem. Na Brdo se v rámci předsilvestrovského výšlapu půjde už po třiačtyřicáté. Chodí se z několika stran. Zvykem je polední zpívání hymny u rozhledny. Například před dvěma lety dorazilo na Brdo asi sedm tisíc lidí.

Udělejte si výlet do Rožnova pod Radhoštěm a navštivte tamní Ledové království. Uvidíte třeba sochu Malého prince nebo Mínotaura. K vidění jsou také ledové sochy znázorňující Chárona, dračí hnízdo, hru domino i abstraktnější motivy. Posadit se můžete i na ledový trůn.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu