Tipy na sváteční den. Připomeňte si sametovou revoluci nebo vyrazte na výlet

16. listopad 2015

17. listopadu můžete oslavit na mnoha místech v Česku. Třeba v Praze na Národní třídě na akci Díky, že můžem! V Plzni pro změnu můžete vyrazit na koncert tamní filharmonie. A máme pro vás i další zarušené tipy na sváteční den.

Skupina Prodigy vystoupí v Praze
V pražském Foru Karlín zahraje v pondělí od 20 hodin britská skupina The Prodigy při příležitosti 17. listopadu a jako připomínka nedožitých 80. narozenin Václava Havla.

VR/Nobody a Mulholland Blue na Vinohradské 12
Přijďte v pondělí do Českého rozhlasu na Vinohradské 12. V nahrávacím studiu začíná ve 20 hodin Radio Wave Live Session, na které vystoupí skupiny VR/Nobody a Mulholland Blue.

Čtěte také

Historie se připomene v Nové Bystřici
Na historii budou v pondělí vzpomínat v Nové Bystřici na Jindřichohradecku. V čase se posunou ale o pár desítek let dál. Kastelánka nedalekého hradu Landštejna Eliška Niederová bude v místní knihovně od 18 hodin vyprávět nejen o založení města. Posluchači se dozví také o návštěvě císaře, připomenou si i novější historii, například události z roku 1945.

Oslava Díky, že můžem! na pražské Národní třídě
Divadlem, hudbou nebo třeba ochutnávkou dobré kávy chtějí lidé na pražské Národní třídě oslavit 26 let svobody. Setkání s názvem Díky, že můžem! pořádají studenti a chtějí si tak připomenout svojí důležitou roli v roce 1989.

Připrava masek na průvod 17. listopadu

Sametové posvícení na Praze 1
Sametové posvícení je karneval i svébytná oslava výročí sametové revoluce. Karnevalový průvod občanských iniciativ, který se koná ve státní svátek 17. listopadu. S pomocí masek v nadživotní velikosti, alegorických konstrukcí a zábavných pamfletů zúčastněné skupiny prochází centrem města a zhmotňují aktuální společenská témata za doprovodu živé hudby. Posvícení je oslavou občanské společnosti, oslavou s kritickým ostnem.

Podívejte se, kde zasedá vláda
V Praze můžete v úterý u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii nahlédnout do Hrzánského paláce, kde sídlí česká vláda.

Čtěte také

Ministerstvo dopravy se otevře návštěvníkům
Na ministerstvu dopravy budou mít ve státní svátek den otevřených dveří. Vvidíte tam podzemní kryt komunistických funkcionářů i části bývalého bytu Gustáva Husáka.

Studenti budou oslavovat i v Ostravě
Mezinárodní den studentstva si můžete 17. listopadu připomenout v areálu Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě. Ve 14 hodin začíná akce KampusRun a Kolejáles.

Koncert Znovu 89

Karlova univerzita otevře sklepení Karolina
Univerzita Karlova v den státního svátku zdarma zpřístupní výstavu v gotickém sklepení Karolina na pražském Ovocném trhu. Expozice o historii nejstarší české univerzity byla otevřena v dubnu. Některé exponáty tam budete moci vidět vůbec poprvé.

Plzeňská filharmonie láká na dva koncerty
Dva koncerty zaměřené na umění a totalitu připravila s dalšími partnery na státní svátek 17. listopadu Plzeňská filharmonie. Jeden bude veřejnosti nepřístupný a koná se ve věznici. Druhý hudebně-literární projekt nabídne symfonii Dmitrije Šostakoviče a pohled do historie vztahu umění a totality. 90členný orchestr pod taktovkou hlavního dirigenta Tomáše Braunera uvede na univerzitě čtvrtou Šostakovičovu symfonii, která vznikla v letech 1935 až 1936 v poměrech stalinského Ruska a prvního uvedení se dočkala až v roce 1961.

Čtěte také

Lampionový průvod projde Třebíčí a Brnem
Třebíčí projde v pondělí a v úterý lampionový průvod. Listopadové dny si blikotajícími světly ve městě tradičně připomínají všechny generace. K lampionovému průvodu se v úterý můžete připojit také v Brně – vyráží v 18 hodin z Kraví Hory.

Zámek v Mníšku pod Brdy má stále otevřeno
I v listopadu je na zámku v Mníšku pod Brdy stále otevřeno. Přijít můžete i v den státního svátku, kdy uvidíte pohádkovou prohlídku s princeznou Aničkou i tajemné kouzelné sklepení s dalšími pohádkovými bytostmi.

Lidé vypouštějí na pláži v thajském Patongu lampiony za oběti cunami

V Perníkové chaloupce v Rábech zahájí Vánoce
Neformální setkání trampů, řezbářů a muzikantů zahájí v úterý Vánoce v Perníkové chaloupce v Rábech na Pardubicku. Tradiční vůni perníku doplní řada různě nazdobených vánočních stromečků a dekorací. Novinkou letošního Kuňkání bude v 11 a ve 14 hodin pásmo hudby a poezie Barevné tóny podzimu, které připravili Jan Orko Kratochvíl a PF Kvintet. Ve 14.30 hodin můžete očekávat mimořádnou událost – premiéru hodinového pásma animovaných filmů pro děti Animáčky 2014.

Řemeslníci z celého Česka se sjedou do Hostinného
Do Hostinného se sjedou řemeslníci z měst, obcí a vísek z celých Čech i Moravy na státní svátek 17. listopadu. Autoři přivezou textilní hračky, polštářky, kapsáře, aranžmá z přírodních materiálů, malbu na skle, šperky a bižuterii, svíčky, batiku, malbou zdobený textil i zdobené hrnečky, knoflíky a šperky. Nebudou chybět výrobky ze dřeva, kůže, proutí, kovu nebo sklad. Dorazí i včelař se svými produkty a také kořenářky se svojí nabídkou bylin, čajů a koření.

Čtěte také

V Ústí nad Labem končí divadelní festival Kult
Představením nového cirkusu La Putyka skončí v úterý v Ústí nad Labem divadelní festival Kult. V Severočeském divadle uvidíte od 19 hodin představení s názvem Dolls.

Čtěte také

Nová výstava Květy Pacovské v Galerii hlavního města Prahy
V Galerii hlavního města Prahy můžete navštívit novou výstavu Květy Pacovské. Nabízí tvorbu umělkyně známé především v zahraničí svými experimentálními autorskými knihami. Výstava poprvé představuje domácímu publiku celou šíři její tvorby – trojrozměrné obrazy, kovové a papírové sochařské objekty, velkoformátové kresby, volnou i užitou grafiku, ilustrace i autorské knihy.

Výstava aktů v pražské Galerii Lazarská
Výstava ženských portrétů a aktů se z Akademie věd ČR přesune do soukromé galerie. Výstava Women: Scenes in the Library se původně konala v knihovně jako součást festivalu Týden vědy a techniky. Genderová expertní komora ČR a Kongres žen ji ale označily za sexistickou, a knihovna pak výstavu předčasně ukončila. Výstava bude nově k vidění od pondělí v Galerii Lazarská, a to pod názvem Zakázaná výstava.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu