Tipy na víkend: Dyzajn market, výstavy betlémů i zahájení lyžařské sezóny ve Špindlu

8. prosinec 2017

Druhý adventní víkend by měl být mrazivý, ale sedět doma nemusíte. Přijďte se alespoň symbolicky ohřát třeba na výstavu mistrů kamnářského umění do muzea v Mostě. Anebo se vydejte pro dobrou knihu do pražských Holešovic na zimní knižní jarmark Knihex. V Třebíči vás zase zahřejí tradiční židovské tance, které tam představí taneční soubor u příležitosti nadcházejícího svátku chanuka. Pěkně si volné dny užijte.

Praha: Zimní Dyzajn market, Knihex nebo Praha v lucemburské době

Na náměstí Václava Havla za Národním divadlem v Praze začíná v sobotu dvoudenní Dyzajn market zima.


Pražské Studio Alta v Holešovicích zve na víkendový knižní jarmark Knihex.

V karlínských Kasárnách v Praze se v neděli slavnostně otevírá kluziště. Pojďte ho vyzkoušet, a jestli nemáte brusle, nevadí, půjčují je tam. Nedělní program na kluzišti začíná ve 14 hodin. Uvidíte hokejové utkání týmu hvězd HC Olymp a připravené budou soutěže pro bruslící i nebruslící děti a dospělé.

V Kině Aero na pražském Žižkově můžete v sobotu od 15 hodin navštívit první ročník festivalu trezorových filmů Trezor Film Fest. Promítat se budou filmy: Žert, Intimní osvětlení, Ucho a Spalovač mrtvol.

Interaktivní výstava Na film!, která je částí připravovaného filmového muzea, se díky ohlasům návštěvníků už podruhé prodlužuje. V paláci Chicago na pražské Národní třídě potrvá do konce března příštího roku.

Výstava Fenomén Masaryk

Instalace originálně propojují nejnovější technologie, jako je virtuální realita, s důmyslnými mechanickými exponáty, které návštěvníky vtáhnou do světa kinematografie.

Další část expozice představující středověkou Prahu se otevřela v Domě U Zlatého prstenu na Starém Městě. Přibližuje podobu Prahy a život jejích obyvatel v lucemburské době. Pozornost je věnována hlavně zakladatelské činnosti císaře Karla IV. Diváci uvidí muzejní a archivní exponáty, ale také videomapping, který demonstruje stavební vývoj města ve 14. století.

Archivní fotografie dokumentující prezidentský mandát T. G. Masaryka doplňují výstavu Fenomén Masaryk v Národním muzeu. Ta se koná v nové budově muzea, doprovodná výstava Hradní fotoarchiv potrvá do konce ledna.

Hradní fotoarchiv Národní muzeum převzalo roku 1972 z tehdejší Československé tiskové kanceláře. Fond obsahuje i zcela neznámé, dosud nepublikované snímky.

Čtěte také

Středočeský kraj: Výstava Lajka, řemeslný jarmark v Mělníku a vánoční pohádka v zámku Žleby

Nenechte si v sobotu ujít komentovanou prohlídku výstavy Lajka s autorem Aurelem Klimtem v kutnohorské galerii GASK. Začíná v 15 hodin a vstup je zdarma. Program je vhodný i pro děti.


V Mělníku připravili na sobotu adventní Řemeslný jarmark.

Na prohlídku kouzelně vyzdobeného zámku Žleby by měli o víkendu vyrazit všichni, kdo mají rádi Vánoce, tradice, humor a chtějí zažít neobvyklou procházku jedinečnými zámeckými interiéry.

Návštěvníci se podívají do zámecké kuchyně, kuchtíci v dobových kostýmech jim nabídnou právě upečené vánoční cukroví a připraveno je i setkání s pohádkovou bytostí.

Vánoční cukroví připravené na víkendovou akci na zámku ve Žlebech

Jihočeský kraj: Andělský Krumlov, folklor v Písku i výstava originálních betlémů

Na zámku v Jindřichově Hradci začíná v sobotu dvoudenní akce Adventní dny. Nabídne hudbu, tanec, divadlo, sokolnicky cvičené dravce i lukostřelbu. Součástí bude tržiště a v provozu bude 500 let stará černá kuchyně.

Český Krumlov se v sobotu vpodvečer promění v město andělů. Ulicemi města projde andělský průvod, kterého se může zúčastnit kdokoliv s andělským kostýmem i bez něj. Akce je součástí doprovodného programu k výstavě o filmu Anděl Páně 2 v českokrumlovských klášterech. Setkání začne v 16.45 minut před hotelem Růže.

Čtěte také

Kláštery v Českém Krumlově nabídnou v sobotu večer mimořádné vánoční prohlídky svých prostor. Návštěvníky zavedou například i do chodby, která spojuje budovu kláštera se zámkem. Ta je otevřená pouze při zvláštních příležitostech. Začátek trasy je v kostele Božího Těla a Panny Marie. První vánoční prohlídka Klášterů v Českém Krumlově začne v 18:30.

Každou prosincovou sobotu ožívá Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou adventem. Celodenní hudební program nabízí od folklórních vystoupení přes koledy i koncert vážné hudby. Rodiče s dětmi mohou navštívit i tvůrčí dílny zaměřené tentokrát na výrobu bylinkového mýdla nebo perníčků.

Folklórní soubor Písečan připravil tradiční vánoční koncert. V píseckém divadle Fráni Šrámka nabídne v sobotu vánoční pásmo a připomene taky myslivecký program. Písečan pozval na svůj koncert i hosty.

Prácheňské muzeum v Písku

Drahé kameny, minerály, fosilie, šperky, netradiční vánoční dárky – to vše bude k dostání na burze pořádané Prácheňským muzeem v Písku. Už 22. ročník této akce, která je jediná svého druhu na jihu Čech, se koná v sobotu od 9 do 14 hodin. Burza byla už v předloňském roce přesunuta do sálu haly Elim, kterou najdete na píseckém Výstavišti za letním kinem.

Betlémy v pivním soudku, v lahvích i na houbě choroš nabízí vánoční výstava, která začala v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Její součástí je kolekce historických perličkových ozdob ze sbírky Aleny Gondekové. Během výstavy se muzeum pokusí o stavbu rekordního papírového betlému, který vytvoří návštěvníci. Výstavy potrvají do 7. ledna.

Ústecký kraj: Výstava kachlových kamen nebo detektivní výzva pro malé i velké

Ke kachlovým kamnům a příběhům, které vyprávějí, zve mostecké muzeum. Obsáhlá výstava zavede návštěvníky ke kachlům ze 14. století, prostřednictvím projekce ke kamnům na zámcích a přiblíží i současnou kamnářskou dílnu.

Žádná z devíti vystavených kompletních kamen sice nesálají skutečné teplo, ale jsou podle autorů výstavy svědectvím mistrovského řemesla, které nezaniklo. Výstava začíná u nejstarších archeologických nálezů ze zříceniny hradu Kyšperk ze 14. století a pokračuje až do poloviny 20. století.


Cílem výstavy nazvané Stopa – Vyřeš zločin! je vtáhnout zajímavou formou veřejnost do práce kriminalistů a ukázat odborné metody jejich práce.

Sami se pustit do řešení zločinu teď můžete na interaktivní výstavě na děčínském zámku. Při odhalování pachatele malí i velcí detektivové poznají moderní metody v kriminalistice a seznámí se s historií soudnictví a výtržnictví na Děčínsku. Výstavu najdete ve sklepeních zámku.

Liberecký kraj: Adventní prohlídky na Frýdlantu i v Grabštejně a 170 let Polubenské sklárny

Adventní prohlídky slavnostně vyzdobených zámeckých interiérů s vůní jehličí a vánočního pečiva jsou o víkendu připravené na zámku a hradu Frýdlant.

Adventní prohlídky vás v sobotu a v neděli čekají i na hradě Grabštejn. Uvidíte slavnostně vyzdobené interiéry a připomenete si tradice více či méně pozapomenuté.

Grabštejn - Hradozámecká noc

Prostředí sklárny bude evokovat výstava, kterou připravilo muzeum v Jablonci nad Nisou. Věnovaná je 170 letům od zahájení výroby v takzvané Polubenské sklárně v Desné v Jizerských horách.

Polubenská sklárna je v provozu od roku 1847. Stěžejní část výroby nyní patří bižuterním polotovarům, k důležitým produktům v historii sklárny ale patřilo také dekorované foukané sklo, svítidla či lisované užitkové a figurální výrobky.

Čtěte také

Královéhradecký kraj: Adventní koncert i zahájení lyžařské sezóny ve Špindlu

V Ratibořicích na zámku si v sobotu od 17 hodin vyslechněte adventní koncert. V programu zazní tradiční i méně známé melodie českých i evropských Vánoc. Účinkuje Pěvecké sdružení Cantus z Jaroměře pod vedením sbormistra Pavla Smékala.

Na zámku v Chlumci nad Cidlinou začíná v neděli v 10 hodin vánoční akce Vánoce letem světem na zámku Karlova Koruna, expozice se promění na vánoční světničky různých států.

Velká jídelna, Zámek Ratibořice

Lyžařské areály jsou nachystané na zimní sezónu. Zahájení lyžařské sezony Ski opening se v sobotu odehraje třeba ve Skiareálu Špindlerův Mlýn. Z Pece pod Sněžkou začíná po podzimní odstávce jezdit lanovka na Sněžku.

Pardubický kraj: Sladké Vánoce v Pardubicích, tradiční výroba ozdob a hraček a výstava Kouzlo betlémů

Sladké Vánoce si v sobotu užijte na zámku Pardubice. Najdete tam tvůrčí dílny, prodej sladkých a slaných vánočních dobrot, dekorací, vánoční hudba, komentované prohlídky kaple Tří králů apod.


Vánoční zámecký jarmark se tuto sobotu chystá na zámku Slatiňany. Zároveň se uskuteční mimořádné zimní prohlídky, které se budou opakovat i 16., 17., 23. a 26. prosince.

Skanzen Veselý Kopec na Chrudimsku zve v neděli na předvánoční jarmark. Lidoví výrobci v roubenkách předvádějí výrobu ozdob a hraček z přírodnin, korálkových ozdob, malování skleněných ozdob, perníku tlačeného do forem i pečení zvykoslovného pečiva.

Východočeské muzeum zahájilo výstavu Kouzlo betlémů. Uvidíte i práce současných autorů. Ačkoli jde o stejné téma, každý betlém je pojetím zcela jiný. Nejstarší betlémy, které zobrazují narození Ježíše, pocházejí ze 4. století ze starého Říma. V roce 1223 František z Assisi pojal tuto scénu jako živý obraz.

Vysočina: Třešťské betlémy a židovská chanuka

Ve stálé expozici betlémů v Schumpeterově domě v Třešti navštivte tradiční vánoční výstavu místních betlemářů. Potrvá do 2. února. Téměř desítku rozsáhlých betlémů doplní instalace suchých vazeb.

Betlém Josefa Bílého, Třešť

Od 26. prosince výstavu obohatí takzvaná Betlémská cesta, která je třešťskou specialitou. Místní betlemáři při ní zpřístupňují až do začátku února velké betlémy ve svých domácnostech.

V Třebíči si v sobotu připomeňte tradici židovského svátku chanuka. Na akci nazvané Cesta za chanukovým světlem vystoupí taneční soubor Yocheved. Zájemce čeká výuka židovských tanců, chanukové omalovánky, kvízy pro děti, smažení bramboráčků, koblížky nebo chanuková hra drejdl.

Čtěte také

Jihomoravský kraj: Nová výstava k historii Moravy i představení díla fotografa Karla Otty Hrubého

Práškovací letadlo, kopie uniformy maršála Malinovského nebo pamětní kniha z roku 1928 podepsaná T. G. Masarykem – to vše je součástí historie Moravy, kterou představuje nová výstava v Dietrichsteinském paláci Moravského zemského muzea v Brně. Nová stálá expozice byla otevřena tento týden a nese název Středoevropská křižovatka.


Karel Otto Hrubý je jednou z klíčových osobností druhé poloviny 20. století v oblasti fotografie s vlivem nejenom na brněnskou scénu.

První ucelený pohled na dílo fotografa Karla Otty Hrubého, od jehož narození loni uplynulo 100 let, přináší výstava v Domě umění města Brna. Zároveň vychází také obsáhlá monografie. Rodina umožnila kurátorům prozkoumat množství negativů a náhledů fotek z Hrubého archivu, z velké části dosud neznámých.

Moravskoslezský kraj: Repliky korun Karla IV. a život tygrů v Indii očima českého preparátora

V Hlučíně je k vidění několik věrných kopií královských i císařských korun, kterými byl korunován Karel IV. Výstava v hlučínském Červeném kostele potrvá do 23. prosince. Mimořádné repliky korun vyrobil zlatník a šperkař Jiří Urban z Turnova.

Císařská koruna na Karlštejně

Výstava v opavském Slezském zemském muzeu představí fotografie, které pořídil významný preparátor Vilém Borůvka v Indii. Při tamních expedicích zaznamenával hlavně život tygrů. Výstavu s názvem Vilém Borůvka a Indie mohou zájemci vidět do 30. dubna 2018.

Zlínský kraj: Zlín Design Market nebo výstava mapující pobyt významných osobností ve Zlíně

Na Zlín Design Marketu představí o víkendu svou tvorbu 60 českých a slovenských designérů. Akci najdete ve zlínském zámku. Prezentovat bude originální šperky, oděvy, tašky, interiérový design či knihy.

Pro veřejnost jsou připraveny také tvůrčí dílny, výstavy v Galerii Václava Chada a nově i pohybové aktivity pro děti. Zlín Design Market se koná v sobotu od 10 do 20 hodin a v neděli od 10 do 16 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Galerie Václava Chada ve zlínském zámku a krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně zvou na výstavu Milady Schmidtové Čermákové. Umělecké počátky malířky a kreslířky jsou spojeny se Zlínem, kde za druhé světové války studovala, ovlivnili ji umělci z baťovské Školy umění i blízký přítel, malíř Václav Chad.

Významné osobnosti, které ve 20. století navštívily Zlín, představuje výstava ve zlínském kulturním institutu Alternativa. Lidé si mohou prohlédnout fotografie a dobové dokumenty zachycující například prezidenty T. G. Masaryka, Edvarda Beneše, Ludvíka Svobodu, Gustáva Husáka i Václava Havla. Výstavu připravil Státní okresní archiv Zlín a přijít se na ni podívat je možné do 25. ledna.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu