Tipy na víkend: Mezinárodní den archeologie, Slavnost stromů i festival židovské kultury

20. říjen 2017

Už víte, co o víkendu podniknete? Vydejte se třeba do Mikulova ochutnávat kotlíkové guláše nebo se vypravte za památnými stromy krajinou Kynžvartska. Nudit se nebudete ani v Týnci nad Sázavou, kde vodáci uzamknou řeku nebo v Pražské křižovatce, kde se chystá Koncert pro Světlušku. Hezký víkend!

Praha: Mezinárodní den archeologie, koncert pro Světlušku nebo sto let Sdružení Hollar

Pojďte oslavit Mezinárodní den archeologie. Každoročně třetí sobotu v říjnu se po celé republice chystají různé archeologické akce a aktivity pro návštěvníky všeho věku a všech zájmů.

Například na Filozofické fakultě UK v Praze v Celetné ulici si vyzkoušíte práci archeologa v terénu, čeká vás malá škola jeskynního umění a děti si mohou vyzkoušet drcení obilí na drtidle i kamenném mlýnku.

V Pražské křižovatce začíná v sobotu ve 21.15 benefiční koncert nadačního fondu Světlo pro Světlušku, jehož výtěžek bude určen nevidomým. Vystoupí mimo jiné Anna K., Ewa Farna, Lenny, Marek Ztracený, David Stypka, Petr Malásek, kapela Mirai, Tokhi, kvintet Martiny Bačové a další.


V neděli v 9.30 začíná pod hrází Hostivařské přehrady v Praze akce nazvaná Rio Botičo – splutí populárního pražského kanálu.

U příležitosti nedožitých stých narozenin spisovatele Zdeňka Urbánka, muže, který definoval Skupinu 42 a psal veřejné projevy Václavu Havlovi, začala výstava Kabinet intelektuála. V galerijním prostoru SmetanaQ na Smetanově nábřeží v Praze představuje jeho sbírku.

Urbánek byl básnickým druhem Jiřího Ortena nebo Ivana Blatného, esejista, osobitý prozaik a překladatel angloamerické literatury, jeden z prvních signatářů Charty 77 a nositel ocenění Spravedlivý mezi národy.

Čtěte také

Grafické listy všech svých současných členů vystavuje v Obecním domě v Praze Sdružení českých umělců a grafiků Hollar. Výstavou nazvanou Hollar připomíná letošní sté výročí založení spolku pojmenovaného po slavném českém rytci a grafikovi.

Sdružení letošní rok pojalo jako Rok grafiky, uspořádalo mnoho výstav v Česku i zahraničí, na kterých představilo práce zakládajících členů i mnoha umělců, kteří spolkem prošli. Výstava v Obecním domě potrvá do 20. ledna.

Hrad Český Šternberk

Středočeský kraj: Germáni a Římané v Rakovníku, zamykání Sázavy a oživlý Český Šternberk

Přijďte v sobotu do Muzea T. G. M. Rakovník oslavit 4. ročník Mezinárodního dne archeologie. Čeká vás bohatý doprovodný program k aktuální výstavě Ve stínu Impéria – Germáni a doba římská na Rakovnicku.

Bude zahrnovat komentované prohlídky autorů výstavy, ukázky výcviku a boje římských legionářů s Germány, ochutnávku římských a germánských pokrmů a aktivity pro děti jako například výrobu mini katapultu, hry a další.


V Týnci nad Sázavou budou v sobotu vodáci zamykat řeku. Tradiční ukončení vodácké sezony začíná v 10.30.

Už podvanácté se o víkendu hrad Český Šternberk zaplní historickými postavami spjatými s rodem Sternbergů. Šternberští zaměstnanci, jejich rodiny a přátelé se převtělí do obyvatel hradu v různých epochách a předvedou vám, že zdejší život umí být náročný i úsměvný a vyžaduje značnou dávku odvahy, empatie, diplomacie a také nadhled a smysl pro humor.

Na nádvoří vám předvede své kousky kejklíř, otevřeno bude hradní Café, které vám nabídne různé dobroty, a za hradem u hladomorny vybudují svoje ležení dělostřelci z baterie Augusta van der Groeben.

Jihočeský kraj: Zámek Hluboká z nového pohledu, ovocnářský jarmark nebo výstava v obrazárně

Hostinské apartmány a unikátní sbírka stříbrných předmětů budou hlavní součástí nové prohlídkové trasy na zámku Hluboká. Osmnáct pokojů využívala šlechta i její služebnictvo hlavně při podzimních loveckých slavnostech.

Čtěte také

Krtely na Prachaticku zvou v sobotu od 9.30 na tradiční ovocnářský jarmark, který zahrnuje výstavu i ochutnávku jablek, pekařských a cukrářských výrobků. Zahrají také kapely UDG, Parkán nebo Nezmaři.

V obrazárně Špejchar v Želči na Táborsku začíná v sobotu v 18 hodin výstava prací A. V. Hrsky (1890–1954), který se proslavil jako scénograf v Divadle na Královských Vinohradech a pak v Brně, kde spolupracoval i s Leošem Janáčkem. Výstava představí ukázky scénografie, grafiky, karikatur a knižních úprav, především jeho malířské dílo. Autor proslul i jako tvůrce plakátů.

Památný strom Klen na Konci světa

Karlovarský kraj: Jesenický surovec nebo vycházka za památnými stromy

Závodem horských kol Jesenický surovec začíná v sobotu dvoudenní festival přírodních sportů Jesenice. Akci najdete v autokempu, start je v 11 hodin.

Vycházku krajinou Kynžvartska se starými a památnými stromy připravilo na sobotu Muzeum Cheb. Půjde o stromy mimořádných rozměrů i v rámci České republiky, jako je smrk ztepilý, javor červený nebo douglaska. Sraz účastníků je v sobotu v 10.30 u železniční stanice Lázně Kynžvart. Vycházka je pořádaná ke Dni stromů.

Čtěte také

Ústecký kraj: Mozart v Rumburku, divadelní přehlídka Kult a podzemní továrna

V klášterním kostele sv. Vavřince v Rumburku vystoupí v sobotu od 17.00 Vilémovský chrámový sbor a Rumburský komorní orchestr. Během hodinového vystoupení zazní díla W. A. Mozarta, J. S. Bacha a A. Dvořáka, dále dobové skladby autorů ze Šluknovska i díla soudobých skladatelů.

Dvacátý ročník přehlídky Kult v Ústí nad Labem završí v sobotu představení Čechy leží u moře, které od 16 a 18 hodin v Činoherním studiu zahraje Naivní divadlo Liberec.

V muzeu v Litoměřicích si v sobotu od 14 hodin nenechte ujít přednášku Největší podzemní továrna v ČR. Přednášejícím bude Roman Gazsi.

Liberecký kraj: Semilský paroháč, dobroty ze zámecké kuchyně nebo muchomůrky v nadživotní velikosti


Od čtvrtka do soboty se v Semilech koná 19. ročník přehlídky divadelních a loutkářských souborů Semilský paroháč.

V zámecké kuchyni zámku Frýdlant se bude v sobotu vařit a péct, a to především různé kaše, maso a pomazánky, což byla nejčastější jídla v renesanci. Taktovku bude mít šéfkuchař, který zájemcům prozradí něco z tajů kuchyně 14. až 16. století a možná i nějaký recept. Přijďte ochutnat, co měla na jazyku šlechta v renesanci! Jedná se o součást základního prohlídkového okruhu Frýdlantským hradem a zámkem.

Vodní hladiny, hrací kostky a především jedovaté, ale krásné muchomůrky. To byla témata maleb Pavla Holase, který před dvěma roky ve 46 letech tragicky zemřel. Barvami zářící obrazy, kde své objekty zachytil v nadživotní velikosti, ukazuje na výstavě liberecká Oblastní galerie.

Královéhradecký kraj: Slavnost stromů, oslavy výročí narození válečného hrdiny i výstava o vlastenectví české aristokracie

V České Skalici na Náchodsku začíná v sobotu ve 14 hodin Slavnost stromů. Součástí bude například výsadba převislé břízy či povídání na Cestě stromů.

Přehrada Mšeno

Komentované prohlídky štoly pod hrází jablonecké přehrady Mšeno začínají v sobotu v 10 hodin. 111letou historii přehrady mapuje výstava Jablonecké moře, která je otevřena až do 28. října v Domě Jany a Josefa V. Scheybalových v Jablonci.

V sobotu v 10 hodin začíná v Lomnici nad Popelkou vzpomínková akce 100. výročí narození plk. Františka Truhláře – válečného hrdiny, československého letce, střelce a stíhače britské RAF. V rámci celodenní akce se uskuteční vernisáž výstavy, pietní akt u pomníku u zámku, odhalení pamětní desky, přednáška vojenského historika nebo slavnostní koncert smyčcového souboru Martinů Strings Prague.

Čtěte také

Osudy českých aristokratických rodů, které se ve zlomových okamžicích dějin přihlásily k českému národu bez ohledu na následky, ukazuje putovní výstava Ve znamení tří deklarací... Šlechta v letech nacistického ohrožení československého státu. Expozice začala před třemi lety a už ji viděly tisíce návštěvníků. Nyní docestovala do Jičína.

Expozice se zaměřila na příslušníky šlechty, kteří se k českému národu přihlásili ve dnech blížícího se pádu prvorepublikového Československa v září 1938, posléze necelé dva měsíce před nacistickou okupací a vyhlášením protektorátu a nakonec po vypuknutí druhé světové války v září 1939.

Olomoucký kraj: Dny židovské kultury, 150 let gymnázia a výstava k nedožitému jubileu sochaře Jozefa Jankoviče

V Olomouci jsou Dny židovské kultury. Hraje se divadlo, zajít můžete na koncerty a výstavy. Vrcholem festivalu bude v neděli vnesení historické Tóry do olomoucké židovské modlitebny.

Svitek tóry s ukazovátkem

Historický pergamenový svitek Tóry z roku 1880 byl naposled použit při bohoslužbě v zaniklé olomoucké synagoze téměř před 80 lety. Na programu festivalu je letos také například přednáška izraelského fotografa Josaifa Kohaina či koncert izraelského instrumentálního tria Tatran.

Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo výstavu k 150. výročí Slovanského gymnázia v Olomouci. Škola byla otevřena 1. října 1867 současně s gymnáziem v Brně. Šlo v té době o jediné střední školy s českým vyučovacím jazykem na Moravě, v Olomouci pak o první českou školu v dějinách města. Prvních maturit na gymnáziu se zúčastnil i císař František Josef I. Expozice přináší nejen dobové fotografie, maturitní vysvědčení, ale zdobí ji i vzpomínky pamětníků.

Čtěte také

Muzeum umění v Olomouci otevřelo retrospektivní výstavu jedné z nejvýraznějších osobností slovenského výtvarného umění, sochaře Jozefa Jankoviče. Expozice nese název Plynutí času a navazuje na stejnojmennou loňskou přehlídku v Galerii města Bratislavy.

Olomoucká výstava, na níž se umělec koncepčně podílel, měla být oslavou jeho osmdesátin. Vernisáže se však autor nedožil, v červnu nečekaně zemřel. Přehlídka jeho děl bude v Olomouci do poloviny března příštího roku.

Jihomoravský kraj: Symfonie sirén, Tatoo Grand Prix nebo zahájení archeologické výstavy Venuše z Pavlova

V sobotu večer od 19.30 bude brněnské Výstaviště svědkem mimořádného uvedení Symfonie sirén Arsenije Avraamova, údajně nejhlasitější skladby v dějinách. Kromě filharmoniků a sólistů se zapojí také parní lokomotiva, sanitka, policisté se signálními pistolemi, fanoušci hokejové Komety a dělostřelci.

tatér - tetování

Na Mezinárodní gulášový festival se soutěží o nejlepší kotlíkový guláš a košt prvních mladých vín se v sobotu vypravte do Mikulova. Akci najdete od 10 hodin v hotelu Zámeček.


Na brněnském Výstavišti navštivte o víkendu první ročník mezinárodního tetovacího festivalu Tatoo Grand Prix.

Uiž druhý ročník Mezinárodního dne archeologie se uskuteční v sobotu v Archeoparku v Pavlově. Od 10 do 15 hodin budou probíhat komentované prohlídky stálé expozice. V každou celou hodinu bude připraven průvodce a všechny zájemce vezme na výpravu do světa pravěkých lovců.

Délka prohlídky je asi 45 minut, rezervace není nutná. V 11 hodin se uskuteční vernisáž výstavy Venuše z Pavlova. Vystaven bude i orginál sošky takzvané Pavlovské venuše.

Čtěte také

Zlínský kraj: Běhej Valachy, chryzantémy v buchlovickém zámku a Dalí ve Zlíně

Olympijský vítěz David Svoboda bude speciálním hostem závodu Běhej Valachy, který se uskuteční v sobotu ve Velkých Karlovicích jako poslední letošní akce seriálu Valachy Tour.

Dospělí budou moci s nejúspěšnějším českým pětibojařem poměřit síly na hlavní trati. Dětské závody začnou v 9.30, pro malé sportovce jsou připraveny různé tratě podle věku od 100 po 1 800 metrů. Dospělí běžci odstartují v pravé poledne.


Chryzantéma je typicky podzimní květina, které se u nás říká i listopadka nebo dušička. Pochází z Číny a Japonska, kde je velmi oblíbená.

Zámek v Buchlovicích na Uherskohradišťsku zdobí chryzantémy. Florista Slávek Rabušic z nich spolu s kolegy vytvořil v devíti místnostech na prohlídkové trase zajímavá květinová aranžmá. Expozici, kterou tvoří stovky květin, si můžete prohlédnout až do neděle.

Téměř 300 originálních děl Salvadora Dalího je vystaveno v kulturním a vzdělávacím centru Filmový uzel v areálu zlínských filmových ateliérů. K vidění jsou Dalího grafické listy, sochy, tapiserie, porcelán, keramika i flakóny. Jde o průřez celoživotní tvorbou.

Výstava je v České republice jedinečná nejen svou velikostí, ale i tím, jak postihuje celou šíři Dalího tvorby a různé výtvarné techniky, například některé sochy jsou v republice vystaveny poprvé.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu