Tisá - brána Labských pískovců

3. září 2012

Tentokrát vás pozveme do Tisé - jedné z nejhezčích vesnic na Ústecku, kterou od hranic s Německem dělí jenom pás pískovcových skal.

Kam se v Tisé vypravit, o tom si povídala Veronika Kindlová s Drahomírou Žákovskou, která pracuje informační budce u vstupu do Tiských stěn. Její odpověď na otázku, kam se v Tisé určitě vypravit, byla proto jasná: „Nejdůležitější jsou Tiské stěny – jsou vklíněné mezi dvě chráněné krajinné oblasti – Krušné hory a České Středohoří. Tisá je bránou Labských pískovců. Dosahují výšky šest set dvacet metrů... Je to neuvěřitelně úžasný útvar s překrásnými stěnami... Tisá je dobrá na dobrou fyzičku a dobrou náladu.“

Kromě skal je tady také úžasné koupání – na Kačáku nebo na vzdálenějším Cihláku. V Tisé je také krásný kostel – kostel Svaté Anny, postavený na základech románského kostela z osmého století a nechybějí zde ani útulné občerstvovny a restaurační zařízení.

Je také možné vzít si kolo a vyrazit z Tisé do Pirny a vrátit se zpět do Čech po německých cyklostezkách. Tak tedy – vzhůru do Tisé!


Zvětšit mapu
Spustit audio