Tisíce domácností jsou kvůli silnému větru bez proudu. ČEZ vyhlásil v 18 okresech kalamitní stav

Česko zasáhl silný vítr, který v nárazech dosahuje kolem 70 kilometrů v hodině, někde i více. Popadané stromy a větve na řadě míst republiky zkomplikovaly železniční a silniční dopravu a tisíce domácností jsou bez proudu. Společnost ČEZ kvůli velkému množství poruch vyhlásila v 18 okresech až do odvolání kalamitní stav. Problémů přibývá, podle meteorologů má ale vítr od západu postupně slábnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky vichru v Karlovarském kraji

Následky vichru v Karlovarském kraji | Zdroj: ČTK

Zklidnit se má i situace na řekách, u kterých jsou kvůli oblevě a dešti na vzestupu hladiny středních a dolních toků. Během pátku a v sobotu budou zvednuté hladiny hlavně na severu Čech kulminovat a posléze zvolna klesat, uvedli meteorologové.

Kalamitní stav vyhlášený ČEZ platí v celém Královéhradeckém kraji. Ve středních Čechách jsou zasaženy okresy Beroun, Kladno, Mělník a Mladá Boleslav, v Libereckém kraji okresy Česká Lípa, Liberec, Semily.

Počasí jako na konci dubna. V Česku padaly teplotní rekordy

Číst článek

V Plzeňském kraji na Tachovsku a v Karlovarském kraji okres Karlovy Vary, v Pardubickém kraji Chrudim, na Vysočině platí kalamitní stav pro Havlíčkův Brod, v Olomouckém kraji pro Šumperk a ve Zlínském kraji pro Vsetín.

Společnost E.ON zaznamenala kvůli vichřici desítky poruch na vysokém napětí na Českokrumlovsku, zejména v okolí Větřní, Vyššího Brodu nebo Lipna nad Vltavou. Problémy jsou i na Prachaticku v lokalitách Vimperska a Volarska, na Jindřichohradecku, na Pelhřimovsku, kolem Počátků a Pacova.

V terénu jsou kromě energetiků i železničáři a hasiči, kteří odstraňují popadané větve a stromy ze silnic, kolejí a elektrického vedení. V několika případech stromy spadly i na auta nebo auta na ně najela. Všechny události se zatím obešly bez zranění. Hasiči měli kvůli větru za čtvrtek a za pátečních prvních osm hodin téměř 800 výjezdů, denní průměr je přitom zhruba 150.

Hasiči v Moravskoslezském kraji museli odklízet stromy spadlé na silnice. | Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Na řadě míst kvůli spadlým stromů dopoledne nejezdily vlaky. Kolem 11.30 byl provoz přerušen podle webu Českých drah na třech místech, a to mezi Světlou nad Sázavou a Ledčí nad Sázavou, Starou Pakou a Mostkem a v úseku Smidary - Ostroměř.

Silný vítr zastavil i lanovku z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Vedle možného pádu stromů by se turisté v Krkonoších měli mít na pozoru ale i před zledovatělým terénem, horská služba vydala upozornění na něj pro celé hory.

Na Šumpersku musí řidiči počítat i s komplikacemi způsobenými rozvodněnou Moravou, která zaplavila silnici mezi Bohuslavicemi a Lukavicemi. Cesta zde bývá pod vodou každoročně, řidiči budou muset úsek zřejmě několik dní objíždět.

Vítr poškodil Lesy ČR

Silný vítr zatím poničil podle předběžných odhadů v lesích státního podniku Lesy České republiky do 100 000 metrů krychlových dřeva. Představuje to mírně přes jedno procento celoročního objemu těžby dřeva ve státních lesích.

Lesníci situaci podle mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové zatím v žádném kraji nehodnotí jako kalamitu nebo plošné zničení rozsáhlých lesních porostů.

„Jde většinou o jednotlivé vývraty, zlomy, pády nahnilých stromů. K vývratům přispívá i to, že půda je nyní podmáčená," uvedla. Situaci lesníci podle ní nadále sledují a škody budou postupně zpřesňovat.

S dřívějšími velkými kalamitami není nynější situace srovnatelná. Při dosud největší kalamitě po orkánu Kyril v lednu 2007 bylo v lesích podniku poničeno přes pět milionů metrů krychlových dřeva.

Lesům ČR patří téměř polovina lesů v ČR a podnik s různými živelnými událostmi předem počítá v rámci nahodilé těžby dřeva.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme