Tisíce lidí se nerozhodly, co s penězi ze zrušeného důchodového pilíře. Lhůta vyprší v pátek

Tisíce lidí se stále ještě nerozhodly, jak si vyberou naspořené peníze ze zrušeného druhého důchodového pilíře. Mají na to přitom už jen pár dní - zákonná lhůta vyprší 30. září. Druhý pilíř vznikl v roce 2013. Po pár letech fungování ale k letošnímu lednu skončil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci

důchodci | Foto: stock exchange

Spoření ve druhém pilíři si založilo okolo 85 tisíc lidí. „Po poradě s finančním poradcem ty peníze asi dále proinvestujeme,“ řekl Českému rozhlasu pan Zdeněk, který byl jedním z nich.

Peníze lze převést do třetího pilíře

Lidé dohromady do druhého pilíře lidé poslali skoro tři a půl miliardy korun. Nyní mají hned několik možností, jak s penězi naložit, dodává mluvčí Asociace penzijních společností Jan Sedláček. „Buď je to převodem do třetího pilíře - pokud ho mají založený - to je ta nejjednodušší varianta. A druhá možnost je potom nechat si peníze vyplatit. Ta má dvě podmožnosti - buďto na účet, nebo složenkou,“ řekl mluvčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé mají několik možností, jak s penězi naložit. Někteří je hodlají dále investovat

Stačí, když lidé zajdou na pobočku svojí penzijní společnosti nebo žádost zašlou poštou. Ani jednu z variant si zatím nezvolila zhruba čtvrtina klientů zrušeného druhého pilíře.

O peníze klienti nepřijdou

Lidé, kteří způsob výplaty včas nenahlásí, o peníze nepřijdou. Penzijní společnost je totiž převede na účet u finančního úřadu, říká mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. „Finanční úřad bude s penězi nakládat jako s běžným daňovým přeplatkem. To znamená, že pokud dotyčný subjekt dluží na daních, správce daně z došlých peněz uhradí tento dluh.“

O peníze se Češi můžou hlásit přímo na úřadě. Podle Petry Petlachové je ale možné žádost poslat i poštou nebo elektronicky. „Na žádost je potřeba uvést jméno, příjmení, adresu bydliště, rodné číslo, o jaký přeplatek je žádáno, a hlavně jakým způsobem má být přeplatek vyplacen.“

Jakmile žádost na úřad dorazí, peníze uvidí klient na účtu do třiceti dnů. To Češi, kteří nahlásili způsob vyrovnání do konce září, se k částce dostanou dříve. Penzijní společnosti totiž začnou s vyplácením už 15. října.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme