Tisíce lidí uklízí ulice a černé skládky, připojili se k akci Ukliďme Česko

Rukavice, pytle na odpadky a lopaty. To jsou věci, které dnes lidé po celé republice vzali do rukou, aby svá města zbavili odhozeného nepořádku nebo třeba černých skládek. Připojili se totiž do úklidové akce Ukliďme Česko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukliďme Česko - fotografie z úklidu 2014

Ukliďme Česko - fotografie z úklidu 2014 | Foto: Projekt Ukliďme Česko

„Nepořádek bude určitě na Žižkově náměstí a v Kubelíkově ulici. Na ní je víc a víc exkrementů. Ze sta lidí je uklidí dvacet. Zbytek to nechá a v klidu jde. Řekne vám, že jsme od toho tady my, abychom to sbírali,“ říká Honza, který se s odpadky setkává každý den.

Po Žižkově chodí s lopatou, koštětem a vozíkem, do kterého nepořádek odhazuje. Pracuje totiž pro Pražské služby. Vadí mu, že jeho zaměstnání považují lidé za podřadné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na více než 1700 místech v Česku se dnes koná jarní úklid. Více v reportáži Filipa Titlbacha

„Oni vás berou jako podřadnou pracovní sílu, že nic neumíte, jinak byste nebyl u koštěte. Jsou lidi, po kterých to uklidíte a vidíte, že za vámi úmyslně hodí krabičku od cigaret nebo pití. A musíte být zticha, já jim svůj vlastní názor říct nemůžu. Jako sluha jdu, seberu to a ještě bych se jim měl málem omluvit,“ svěřuje se.

Jsou ale lidé, kteří Honzovu práci umí ocenit. Třeba Jiří Gurecký z České rady dětí a mládeže. Ten se společně se svými kolegy rozhodl, že se zapojí do akce Ukliďme Česko:

„Technické služby samozřejmě stíhají a uklízí se dobře, ale není to úplně tak, jak bych si to představoval. Má osobní pohnutka je, zkusit to zlepšit.“

Akci s názvem Ukliďme svět, ukliďme Česko organizuje Český svaz ochránců přírody a spolek Ekosmák. Jejich cílem je nejen zlepšit životní prostředí Česka, ale i motivovat lidi k nevytváření nových skládek a nového nepořádku.

Na jeden den si proto vezme pracovní pomůcky a půjde společně s dalšími deseti kolegy uklidit okolí Florence.

„Hlavně budeme sbírat odpadky, zametat a vůbec zkrášlovat. S sebou si bereme pytle, rukavice, smetáky, lopaty, nůžky na plot a nějaké další věci, které budeme potřebovat,“ vyjmenovává.

Minulý rok se do akce zapojilo na 30 tisíc dobrovolníků, kteří posbírali zhruba 800 tun odpadu.

S úklidem Česka bude pomáhat i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který převzal nad celou kampaní záštitu. Odpadky bude uklízet v Terezínské kotlině v Litoměřicích. Do akce se zapojí i diplomaté a zaměstnanci slovinského, kazachstánského nebo amerického velvyslanectví.

Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme