Tisíce mladých lososů se vydalo na svou pouť z Jetřichovic do moře

24. říjen 2012

Rybáři dnes (24.10.) do řeky Kamenice vypustili dvanáct tisíc malých lososů. Rybky jsou velké necelých deset centimetrů a pocházejí z líhně v sousedním Německu. Také letos totiž pokračuje vypouštění malých lososů, kteří mají přispět k návratu této ryby do Kamenice a do Labe.

Pro desetitisíce malých rybiček začíná dlouhá pouť na svobodě - i s riziky, který pobyt ve volné přírodě přináší. Malí lososi zůstávají na místě, kde je vypustí zhruba dva roky. Pak zamíří Labem do moře. V dospělosti se pak vracejí, aby se v místě, odkud pocházejí, vytřeli a dali základ nové populaci lososů. Lidé se každoročním vypouštěním lososů do řek snaží napravit to, co kdysi pokazili. O tom, že jejich práce není zcela marná, svědčí i to, že před rokem rybáři skutečně zaregistrovali pět dospělých lososů, kteří se vrátili do Kamenice.

Během let rybáři vypustili do Kamenice už ke třemi milionům mladých lososů. Program na jejich záchranu začali před čtrnácti lety rybáři a v roce 2008 se k nim přidala i Správa Národního parku České Švýcarsko. Otevřela dárcovský program, v rámci kterého mohli lidé adoptovat svého lososa prostřednictvím SMS. Adoptivní rodiče tak do letošního podzimu poslali přes sto čtyřicet tisíc korun.

autor: ces
Spustit audio