Tiskárny, které vyrábějí domy

16. duben 2014

Několik firem na světě vyvinulo trojrozměrné tiskárny, které jsou schopny velmi flexibilně vytisknout malé domky podle zadaných digitálních plánů a specifikace. Jde o významný pokrok směrem k automatizaci stavitelství.

Například čínská firma WinSun Decoration Design Engineering Co., která sídlí v Šanghaji, nedávno předvedla, že umí pomocí velké 3D tiskárny vyrobit během jednoho dne deset malých domků. Přesněji řečeno, tato speciální tiskárna vyrobila hlavní betonové zdi a komponenty a dělníci pak z takto vyrobených částí a za pomoci speciálních doplňků z dalších materiálů, jako je sklo nebo dřevo, dokompletovali celý domek.
Plocha každého z domků činila zhruba 200 metrů čtverečních a jejich cena byla odhadnuta na necelých 5000 dolarů. Nízká cena domků byla umožněna nejen maximální jednoduchostí jejich návrhu a konstrukce, ale také tím, že jako surovinu pro výrobu betonového “inkoustu” použila čínská firma kromě cementu a sklolaminátu i recyklovaný stavební materiál a hlušinu.

Tiskárna firmy Win Sun je poměrně velká - její délka činí 150 metrů, šířka 10 metrů a hloubka 6 metrů. Ambicí firmy je rozjet v dohledné době velkovýrobu lidových domků za lidové ceny.

V Nizozemí se oproti tomu vydali opačným směrem - místo masové výroby jednoduchých a levných domků se tamější firma Dus rozhodla pomocí technologie trojrozměrného tisku postavit velmi složitou a historicky přesnou kopii klasického domu, jaké byly kdysi stavěny podél amsterodamských kanálů. Základem pro stavbu je 6 metrů vysoká 3D tiskárna zvaná Kamermaker. I zde postupně vyrobí jednotlivé komponenty domu a ty pak budou složeny dohromady, jako kdyby šlo o kostky stavebnice Lego.

Tiskárna firmy Win Sun při výrobě domku používá kromě cementu a sklolaminátu i recyklovaný stavební materiál a hlušinu

Hlavním použitým materiálem budou v tomto případě plasty, které vyplní speciální tvrdnoucí pěna. Výroba jednoho velmi přesného a individualizovaného bloku s hmotností kolem 200 kg bude ovšem poměrně pomalá, potrvá asi týden. Cílem tohoto projektu však není nějaký konkrétní a konečný tvar domu, jako spíše podrobné otestování různých možnosti, které tato technologie poskytuje. Je tedy možné, že leccos se bude v průběhu celé stavby měnit a přestavovat. Dobu trvání projektu odhadují architekti na 3 roky.

Zdroje: Phys.Org 1, Phys.Org 2, 3ders.org, CNET

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio