Titul Knihovnice Libereckého kraje roku 2016 získala Radka Vojáčková z Liberce

V Liberci vyhlásili nejlepší Knihovníky a knihovny Libereckého kraje roku 2016. Tituly každoročně uděluje Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky. Knihovnicí roku 2016 je letos Radka Vojáčková z liberecké Krajské vědecké knihovny.

„O nominaci jsem věděla, ale to, že ocenění nakonec získám, pro mě bylo velké překvapení,“ říká Radka Vojáčková, která titul Knihovnice Libereckého kraje roku 2016 získala za dlouholetou úspěšnou realizaci projektu Děti čtou nevidomým dětem. „Projekt se věnuje vydávání audio knih pro nevidomé a slabozraké děti, ale i pro děti, které nemohou kvůli jiným důvodům číst. Knihy nahrávají děti ze základních škol.“ Projekt běží už šestnáct let a finančně jej podporuje i Český rozhlas.

Předávání ocenění Knihovník Libereckého kraje 2016 v Krajské vědecké knihovně v Liberci

V další kategorii Knihovník roku za celoživotní přínos knihovnictví byly oceněny dvě dámy. Zdena Lédová z knihovny v Lučanech nad Nisou, která pracuje v oboru knihovnictví od roku 1958 a Anna Lišková z knihovny v Plavech, která když začínala, měla celkem 20 čtenářů. „Teď jich máme asi 142, myslím, že se na tom významně podílím,“ říká Lišková.

Vyhlášeny byly i nejlepší knihovny Libereckého kraje, říká ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci Blanka Konvalinková: „Českolipsko má knihovnu v Zahrádkách, Semilsko knihovnu v Poniklé, Jablonecko knihovnu v Rádle a Liberecko knihovnu v Heřmanicích.“

Každá z knihoven získala od Rady Libereckého kraje, která titul uděluje, finanční odměnu 10 000 korun.

Předávání ocenění v Krajské vědecké knihovně v Liberci
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio