To pravé dobrodružství pro českou horolezeckou výpravu na Čo Oju začalo. Na několik dnů tým opustil základní tábor

Česká horolezecká výprava chce vystoupat na vrchol šesté nejvyšší hory světa Čo Oju. Je mezi nimi také nevidomý horolezec Honza Říha. Opustili zázemí základního tábora a vydali se na pár dnů na cestu. Teď jsou v prvním výškovém táboře, kde je také reportérka Lucie Výborná.

„Když se rozhlédnu kolem sebe, tak vidím mnoho barevných stanů, řekla bych, že jich je tady 40 – převážně komerčních expedic. Vidím také nádhernou stěnu tyrkysové bohyně – hory Čo Oju,“ popisuje.

Vidí také cestu, která vede do druhého výškového tábora – tu však absolvovat nebudou, protože se potřebují aklimatizovat. „Zítra budeme sestupovat, protože počasí se má trochu zhoršit. Počkáme si dva tři dny dole, pak se zase do stěny vrátíme. Doufám, že počasí bude lepší,“ říká.

V prvním výškovém táboře je jich celkem 8, blíží se Petr Mašek, jeden člen zůstal dole, protože je nachlazen, jeden měl lehkou formu výškové nemoci, takže expedici ukončil. „Teď jsme připraveni na to zalézt do stanu a pustit si Cimrmany. Sice nemáme míč proti trudomyslnosti, ale máme veškeré kompletní Cimrmanovské hry. Srovnáváme se s výškou každý po svém a Cimrmani, jak je známo, mají léčivou moc všude po světě,“ popisuje.

A co se týče Jana Říhy, tak ten včera absolvovat neuvěřitelný výstup, protože cesta do C1 vede převážně po veliké kamenité moréně s poměrně velikým sklonem, nicméně dnes se probudil v dobré náladě a vypadá to, že ho na rozdíl od jiných členů expedice nic nebolí. „Přejeme se, aby to tak zůstalo,“ uzavírá.

autor: lvb
Spustit audio