Tomáš Kraus: V Izraeli Heydricha berou jako strůjce holokaustu. Jeho vztah k Česku neznají

13. červenec 2018

Předseda izraelského Knesetu vyznamenal in memoriam české parašutisty Jana Kubiše a Josefa Gabčíka. Ti v roce 1942 provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, předsedu a iniciátora konference ve Wannsee, která rozhodla o holokaustu.

„Heydrich byl kat českého národa. A byl taky strůjcem holokaustu, strůjcem konečného řešení židovské otázky, což byl akorát předobraz řešení české otázky a posléze i slovanské,“ říká tajemník Federace židovských obcí a viceprezident Evropského židovského kongresu Tomáš Kraus.

Podcenili jsme význam toho gesta

V Izraeli ale berou osobu zastupujícího říšského protektora obráceně. Tam podle Krause vědí, že byl strůjcem holokaustu, ale neví se, co spáchal v Evropě, a už vůbec netuší vztah k českému národu a prostředí. Předseda izraelského parlamentu, Knesetu, teď vyznamenal in memoriam české parašutisty Jana Kubiše a Josefa Gabčíka.

„Zpočátku jsme úplně podcenili význam takového gesta, ale je to velice důležitá věc a velmi dobrá myšlenka. Má to totiž přesahy na obě strany. Od ocenění jsme si slibovali, že česká i izraelská společnost si uvědomí obě role tohoto nacistického zločince.“ Nakonec se tak ale spíše nestalo.

Izraelská ani česká média zprávu moc nereflektovala. „Věci, které se staly během druhé světové války, se tak trochu vytrácejí z kolektivního podvědomí. Například to, že celkový počet obětí v Československu během války byl okolo 300 000 lidí. Z toho drtivá většina byli oběti holokaustu.“

Tomáš Garrigue Masaryk

V Izraeli má i Masaryk své místo

U příležitosti 100. výročí založení Československa a 70. výročí vzniku izraelského státu je v budově izraelského parlamentu v Jeruzalémě výstava s názvem Masaryk a Svatá země. Izraelci totiž moc dobře vědí, kdo byl Tomáš Garrigue Masaryk, první hlava státu, která vůbec navštívila tehdejší židovské osídlení britské mandátní Palestiny.

autoři: Tomáš Kraus , zis , jra
Spustit audio