Tomáš Tesař o sporném území na Šumavě: K ochraně přírody lze přistupovat různým způsobem

Turisté skládají protestsongy a ministerstvo životního prostředí se dokonce obrací na soud. To aby lidé přece jen mohli projít i Luzenské údolí nedaleko šumavské Modravy, které má zůstat veřejnosti nepřístupné kvůli ochraně tetřeva hlušce. Kde najít kompromis mezi zájmy návštěvníků Šumavy a péčí o vzácné druhy? Veronika Sedláčková se ve čtvrtek ptala náměstka ministra životního prostředí Tomáše Tesaře.

Krajský soud v Českých Budějovicích zakázal zpřístupnit cestu Luzenským údolím. A ministerstvo životního prostředí proti tomuto verdiktu podalo kasační stížnost.

„Příroda není technický výkres, není sešněrovatelná jednoduchými čísly. K ochraně přírody tedy existují různé přístupy a různé nástroje,“ říká Tomáš Tesař.

Čtěte také

Správa Národního parku Šumava tak podle něj má jiný pohled na ochranu přírody než ornitologové. A co si myslí ministerstvo životního prostředí? „Já osobně jsem přesvědčen o tom, že tetřev je dnes v jiné kondici než před deseti dvaceti lety. A zaplať pánbůh,“ podotýká.

Jak to tedy vlastně s oněmi tetřevy je? I na to se Veronika Sedláčková zeptala náměstka ministra životního prostředí Tomáše Tesaře.

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Tesařem ve Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autoři: als , ves
Spustit audio