Traviči opět řádí na Litoměřicku

23. srpen 2013

Dva otrávené pochopy a jednu káni našli ornitologové dnes v okolí obce Radešín na Litoměřicku. Minimálně dvacet dalších otrávených ptáků se zde objevilo v uplynulých dnech.

Jedná se o nejrozsáhlejší případ ilegálního trávení dravců v přírodě za poslední rok. Případ vyšetřuje policie.

Neznámý travič, nebo podle rozlohy území spíš skupina travičů, pokládá otrávené návnady v oblasti, kde se na sklizených polích vyskytuje větší množství dravců včetně vzácných a kriticky ohrožených luňáků hnědých a červených. Dravci se v území zdržují proto, že po sklizni mohou snadno lovit hraboše, kteří se do té doby ukrývali pod vegetací. Přesto někomu vadí výskyt dravců natolik, že neváhá používat k jejich likvidaci nelegální a nesmírně krutý způsob, jakým je pokládání otrávených návnad. Ptáci pak postupně ochrnou a udusí se při plném vědomí. Podobně by používaný jed působil i na člověka, pokud by se s ním náhodou dostal do kontaktu.

Trávení na místě vyšetřuje Policie České republiky. Ani pro ni to není nová záležitost, podobná hromadná otrava se ve stejné oblasti objevila již loni. Otrávilo se tehdy přes 20 dravých ptáků, včetně tří kriticky ohrožených luňáků červených a dvou luňáků hnědých. Bohužel se tehdy nepodařilo pachatele vypátrat a ten evidentně ve své činnosti pokračuje.

„Pokládat otrávené návnady v přírodě může jen psychopat nebo silně mentálně zaostalý člověk, který si neuvědomuje, jakému nebezpečí vystavuje nejen ptáky a zvířata, ale i lidi žijící v okolí. Nemůžeme například vědět, zda se jed při dešti nedostane do zdrojů pitné vody v okolí,“ říká Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.

V případě usvědčení hrozí pachateli vysoké pokuty nebo i vězení. Pokládání otrávených návnad je totiž hned několika trestnými činy, od zabití kriticky ohroženého druhu zvířat, přes pytláctví a týrání zvířat až po případné obecné ohrožení.

K trávení se většinou používá karbofuran, účinná látka rozšířených insekticidních přípravků, která je ale již několik let zakázána v celé Evropě. Důvodem pro zákaz byla právě příliš velká jedovatost karbofuranu a tedy příliš velké zdravotní riziko pro obyvatele. I v době, kdy se používal v zemědělství, platila pro práci s ním velice striktní pravidla. Nebezpečnost karbofuranu spočívá v tom, že ke smrtelné otravě stačí skutečně nepatrné množství několika miligramů a jeho účinky jsou velice rychlé.

„Těší nás, že policie nebere trávení na lehkou váhu. Doufejme, že se letos podaří pachatele najít a učinit jeho řádění přítrž,“ uzavírá Vermouzek.

autor: ČSO
Spustit audio