Trest za vyhýbání se vězení? 'Zemanova' lihovarníka zachránila chyba soudu, neposlal mu výzvu

Na první pohled jde o banalitu, administrativní pochybení soudu však uchránilo exzemanovce Vladislava Jaroška v roce 2012 odsouzeného za daňový podvod před dalším trestem. Jihomoravský lihovarník nenastoupil po přerušení trestu do vězení. Údajně mu to nedovolil vážný zdravotní stav. Podle policie však zpět za mříže mohl a dopustil se maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Okresní soud v Olomouci však rozhodl, že Jarošek zákon neporušil. A to díky formální chybě Krajského soudu v Brně, jenž mu po skončení přerušení trestu neposlal výzvu k nástupu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladislav Jarošek (vpravo) hostil prezidenta Miloše Zemana a hradního kancléře Vratislava Mynáře

Vladislav Jarošek (vpravo) hostil prezidenta Miloše Zemana a hradního kancléře Vratislava Mynáře | Foto: Repro YouTube.com

Právě Krajský soud v Brně Jaroškovi šestiletý trest loni na rok přerušil kvůli vážným problémům se srdcem. Letos v červnu, kdy lhůta doběhla, měl vlivného podnikatele obeslat s výzvou k návratu do vězení. "Předseda senátu příslušné věznici zašle nařízení výkonu trestu a vyzve odsouzeného, je-li na svobodě, aby trest ve stanovené lhůtě nastoupil. Takováto výzva však obviněnému ze strany soudu po jeho propuštění na podkladě přerušení trestu zaslána nebyla," zní klíčová pasáž rozsudku Okresního soudu v Olomouci z konce září. Zpravodajský web Českého rozhlasu ho získal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Měli ho vyzvat
Soudce Petr Sušil se opírá o tři roky staré rozhodnutí Nejvyššího soudu. "Pokud je odsouzenému povolen odklad nástupu trestu odnětí svobody s uvedením konkrétního dne, kdy má nastoupit do výkonu trestu, a pokud odsouzený nenastoupí po uplynutí doby, na kterou byl trest odložen, musí být opět vyzván, aby nastoupil trest v nově stanovené lhůtě," vysvětluje olomoucký soud, proč Jaroška nepotrestal. Rozsudek je však nepravomocný, státní zástupkyně se proti němu odvolala.

‚Nešlo o trestný čin.‘ Soud zastavil stíhání exzemanovce Jaroška. Žalobkyně podala stížnost

Číst článek

Lihovarníkovi z Mutěnic na Hodonínsku doběhlo roční přerušení trestu kvůli zdraví letos 2. června. Místo aby se hlásil ve vězení, vzkázal po advokátovi, že je hospitalizován v nemocnici. Krajský soud v Brně 20. června na Jaroška vydal zatykač, měsíc na to ho policie zadržela v Olomoucké fakultní nemocnici.

Policisté pak marně dva měsíce čekali před Jaroškovým pokojem, až ošetřující lékař povolí jeho převoz do vězení. A právě v té době pojali podezření, že se nástupu do vězení vyhýbá úmyslně. Olomoucký soud však zjevně podnikatelův zdravotní stav nezkoumal, konstatoval pouze formální pochybení.

Mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Pešková nechtěla chybu, na kterou poukázal rozsudek, komentovat. "Z mé pozice nepřísluší hodnotit postup soudu, a to jak soudu krajského, tak Okresního soudu v Olomouci. Postup v soudních řízeních je v rámci podaných opravných prostředků oprávněn hodnotit toliko nadřízený soud," napsala Zpravodajskému webu Českého rozhlasu.

Trest přerušený na půl roku
Jarošek dosud za mříže nenastoupil, u soudu totiž nakonec uspěl se žádostí o další přerušení trestu. Do vězení dodal novou lékařskou zprávu, podle níž ho ohrožuje srdeční arytmie. Lékařská komise pak rozhodla, že se o něj za mřížemi nelze postarat. Krajský soud v Brně mu tak již potřetí trest 7. září na půl roku přerušil.

Sám lihovarník na dotazy Zpravodajského webu Českého rozhlasu neodpovídá, magazínu Reportér ale řekl, že vězení by nezvládl. „Respektuji rozsudek soudu, ale zdravotní stav je něco jiného. Problémy se srdcem nejsou chřipka. To se jen tak nespraví. Jediná možnost je výměna srdce. Jsem v širším výběru na transplantaci,“ uvedl.

Jeho přítel, sexuolog Radim Uzel, navíc požádal prezidenta Miloše Zemana o milost pro Jaroška. Lihovarník hlavu státu hostil ve svých vinných sklepech a podle časopisu mu dodával pálenku během kampaně. Jarošek již jednou Hrad žádal o milost, nicméně neuspěl.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme