Tři druhy člověka žily bok po boku

9. srpen 2012
Monitor

Nově nalezená fosilie lidského předka vyřešila čtyřicet let dlouhou záhadu a dokázala, že před 2 miliony let žily bok po boku nejméně tři druhy rodu Homo.

V roce 1972 byla na nalezišti Kobi Fora v severní Keni objevena 2 miliony let stará lidská lebka (KNM-ER 1470) s velkou mozkovnou a plochým obličejem. Taková charakteristika neodpovídala žádnému druhu rodu Homo, který v té době žil – ani člověku vzpřímenému Homo erectus, ani Homo habilis. Někteří vědci lebku pokládali za důkaz existence nového druhu Homo rudolfensis, jiní v ní viděli jen odchylku v rámci druhu Homo habilis. Hlavním problémem bylo, že záhadné lebce chyběla dolní čelist a zuby, které představují důležité rozpoznávací prvky.

Jedinou šancí na vyřešení celé záhady byl další nález. K tomu došlo až během vykopávek v letech 2007 a 2009. Vědci z Koobi Fora Research Project ve stejné oblasti objevili jednu kompletní a jednu částečně zachovalou čelist, která patří stejnému druhu jako lebka z roku 1972. Nyní jsou k dispozici výsledky zkoumání nově objevených čelistí. Vyplývá z nich, že ani ony, ani záhadná lebka nepatří druhu Homo habilis. To znamená, že před 2 miliony let ve východní Africe žily kromě lidí Homo erectus ještě nejméně dva různé druhy rodu Homo.

Zdroj: Nature, ScienceDaily

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.