Tři věci, které jste ani netušili o Santa Clausovi

25. prosinec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Santa Clause známe jako bodrého chlapíka s dlouhým plnovousem a červenobílým kabátem, který o štědrovečerní noci nechává dětem u krbu dárky. Možná jste slyšeli, že tato podoba štědrého anglosaského patrona Vánoc je výtvorem firmy Coca-Cola, která jej začala používat jako maskota ve svých vánočních reklamách. Pokud se obáváte o kouzlo Vánoc, můžeme vás uklidnit.

Za tvůrce současné podoby Santa Clause můžeme označit ilustrátora Thomase Nasta. Některé vlastnosti Santa Clause převzal Thomas z lidových tradic, například protahování se komínem. Většinu jich však sám vymyslel. Santu Clause vystěhoval na severní pól, vybavil jej seznamem zlobivých dětí a dílnou, kde těm ostatním vyrábí hračky. A samozřejmě také saněmi taženými soby.

Jeho Santa Claus vykreslený jako starý dobrák v červeném kabátě s dlouhým plnovousem a pytlem dárků se stal oblíbeným a rozšířil se po celých Spojených státech.

První Thomasova kresba se Santou byla vytištěna v roce 1866, což je 20 let před založením společnosti Coca-Cola a 75 let před první reklamní kampaní této firmy se Santou v hlavní roli. Firma Coca-Cola není tvůrcem Santa Clause a ani jeho moderní podoby.

Čtěte také

autor: ČRo
Spustit audio