Třídění odpadů v České republice patří k nejefektivnějším v EU, vyplývá ze studie

Třídit odpad v České republice se vyplatí. Vyjde to mnohem levněji než v jiných zemích Evropské unie. Vyplývá to ze studie Centra ekonomických a tržních analýz. Podle ní jsou Češi v Evropě šestí v žebříčku třídění odpadů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Popelnice, odpadky, podzemní kontejnery, tříděný odpad (ilustrační foto)

Popelnice, odpadky, podzemní kontejnery, tříděný odpad (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

V Česku výrobci obalů zaplatí veškeré náklady na třídění. V některých zemích je ale systém jiný. Například ve Francii se výrobci obalů podílí ze tří čtvrtin a ve Velké Británii pouhou desetinou.

Leckde jsou obaly zpoplatněné přímo, při nákupu v obchodech zákazníci platí zálohu. Z toho vyplývají i rozdíly v efektivitě. Roční náklady recyklace obalových odpadů domácností jsou v České republice zhruba 5 eur (asi 140 korun) na obyvatele.

Recyklace je tedy oproti sousednímu Německu nebo Rakousku výrazně levnější. V Německu jsou totiž tyto náklady 12 eur na osobu, a v Rakousku je to dokonce 19 eur.

Co se týče úspěšnosti třídění odpadů z domácností, je Česká republika podle Eurostatu ze zemí evropské osmadvacítky na šestém místě. Na prvním místě je Belgie, za ní Irsko, Švédsko, Německo a Nizozemsko. Třeba v Rakousku recyklují obaly daleko méně než v Česku.

A v recyklaci plastů je ČR dokonce na druhém místě. Podle odborníků je ale stále co zlepšovat. Například plechovky Češi skoro netřídí a v obcích těžko najdeme takzvané stříbrné kontejnery. Zatímco v Německu se právě na plechové odpady hodně zaměřují.

V Česko bylo recyklováno celkem 75 procent obalů. Na jednoho obyvatele připadá asi 96 kilogramů obalových odpadů, v Německu je to 212 kilogramů a v Rakousku 150 kilo. Celá Evropská unie ročně vyprodukuje 80 milionů tun obalových odpadů.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme