Tříkrálovou sbírku na Plzeňsku zahájily stovky koledníků z Čech a Bavorska

Na slavnostním zahájení Tříkrálové sbírky v katedrále v Kladrubech na Tachovsku se dnes odpoledne sešlo přes tisíc lidí. Bylo mezi nimi i několik set koledníků v maskách králů, které svážely speciálně vypravené autobusy z Bavorska a Česka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tříkrálovou sbírku na Plzeňsku zahájili společně koledníci z Česka a Bavorska

Tříkrálovou sbírku na Plzeňsku zahájili společně koledníci z Česka a Bavorska | Zdroj: ČTK

Průvodu krojovaných koledníků v katedrále požehnal a osobně poděkoval biskup z Řezna Rudolf Voderholzer a jeho plzeňský kolega František Radkovský.

„Je to mimořádné. Musím říci, že to za svůj život zažívám podruhé. Bylo to v Chebu, také s řezenskou diecézí, kde byl průvod přes celé město. Dneska je to trochu jiné, ale to nevadí. Podstata je stejná. Je to velice hezké, že ty děti přijdou a že se společně tady setkají. A že je můžeme společně vyslat na pomoc druhým. Je to veliká věc,“ uvedl biskup Radkovský.

Tříkrálová sbírka, během které koledníci s typickými bílými kasičkami vybírají peníze na pomoc potřebným, se uskuteční příští rok od 2. do 14. ledna. Jen na západě Čech by měla domácnosti obcházet zhruba tisícovka skupin koledníků.

Dobročinná sbírka, kterou pořádá Charita ČR, má v České republice už šestnáctiletou tradici. Zhruba 65 procent vybraných prostředků se vrátí do jednotlivých regionů, kde pomůžou například lidem v nouzi, hendikepovaným, nemocným nebo seniorům. Deset procent příspěvků půjde do ciziny.

Část peněz skončí také ve fondu, ze kterého potom Charita ČR během roku pokrývá nenadálé události.

Tříkrálovou sbírku na Plzeňsku zahájili společně koledníci z Česka a Bavorska | Foto: ČTK

Monika Červená, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme