Třinec se chce změnit na statutární město. Návrh schválili zastupitelé

13. září 2017

Zastupitelé Třince rozhodli, že budou usilovat o titul statutárního města. Podle vedení radnice tak průmyslové centrum slezského příhraničí získá větší prestiž a nejen ji. Třeba také lepší přístup k některým dotacím. Pro obyvatele by to žádnou velkou změnu znamenat nemělo. Jen místo na radnici budou chodit na magistrát.

Zhruba za půl roku, pokud návrh získá podporu poslanců, by se měl z třinecké radnice stát magistrát a ze starostky primátorka. Nový titul by se líbil třeba obyvateli Třince panu Stanislavovi.

„Možná by to i něčemu pomohlo. Nás tady drží ty železárny, které do rozvoje města hodně investují. Pomáhá to i dalším firmám, sportu, kultuře,“ přemítá pan Stanislav.

Podle starostky Věry Palkovské (Osobnosti pro Třinec) by titul statutární město znamenal zvýšení prestiže a vlivu. „Ale je to i záležitostí toho, abychom mohli být součástí některých projektů, do kterých jsou zapojeny bývalé okresy a statutární města. Třinec, i když u těch projektů nějak působí, se právě z těchto důvodů přímo do nich zapojit nemůže,“ vysvětluje starostka.

Na zvýšení svého postavení pracuje Třinec už dlouho. Polepšit si chtěl už v devadesátých letech, kdy usiloval o to stát se městem okresním.

„Protože vlastně okres Frýdek-Místek byl v minulosti největším v rámci České republiky a Třinec vždycky byl brán jako součást Frýdeckomístecka. Přitom Třinec je lídrem celé tady té východní části regionu,“ připomíná starostka.

„Pořád jsme začleňováni do regionu, kam vlastně nepatříme, se kterým nás nic moc nepojí. Myslím, že Třinec se chce správným způsobem emancipovat,“ dodává zastupitel Štěpán Rucki (Osobnosti pro Třinec).

Vedení radnice ujišťuje, že náklady na přeměnu Třince na statutární město budou minimální. Půjde například o výměnu razítek nebo tabulí na úřadě. Na správu statutárního města nebude potřeba více úředníků, než kolik jich na radnici pracuje dnes.

autor: iha
Spustit audio