Tripartita souhlasí s kompenzacemi pro horníky z Mostecka. Proti je jen Babiš

Propuštění horníci ze severních Čech by měli dostat stejné kompenzace jako horníci z OKD. Shodla se na tom tripartita. Návrh ministerstva průmyslu a obchodu počítá s příspěvkem až 8000 korun měsíčně po dobu několika let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Bílina

Důl Bílina | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Proti kompenzacím severočeským horníkům byl jen ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Podle něj není důvod, proč by měl stát přispívat soukromým firmám.

„Stát přece nemůže pomáhat každé soukromé firmě. Tady máme jednou výjimku, s kterou jsem také nesouhlasil – to je OKD, ale to je úplně jiná situace. A navíc v těch povrchových dolech jsou profese, které na trhu chybějí. Takže v tomhle směru není možné, abychom každé soukromé firmě vyhověli a měli to platit všichni daňoví poplatníci,“ řekl Babiš po jednání tripartity.

S argumenty ministra financí nesouhlasí předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

„Tuto kompenzaci nedostane ze soukromé firmy vůbec nikdo, to dostanou pouze ti horníci, přeneseně jejich rodiny. Navíc Ústecký kraj je nejohroženější kraj z pohledu celé České republiky,“ namítá odborový předák.

Ministerstvo průmyslu změny navrhuje v souvislosti se zachováním limitů těžby na dole ČSA na Mostecku. Těžba tam v příštích letech skončí.

Konečné slovo o podpoře pro horníky bude mít vláda, která by o kompenzacích měla jednat ve středu.

ČRo, Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme