Trojrozměrný tisk umělých vlasů

6. listopad 2015

Možnosti trojrozměrného tisku se stále rozšiřují. Doposud bylo možné pomocí této metody vyrábět spíše jen souvislejší a ve velké míře spojité předměty. Výzkumníkům z Carnegie Mellonovy univerzity se však nyní podařilo vyrábět v potřebné kvalitě volné, tenké a samostatné vlásky čili vlákna z plastu.

Tým z Carnegie Mellonovy univerzity se přitom inspiroval již existující metodou, která vznikla v úplně jiné oblasti, a sice v oblasti nanášení tenkých filamentů (vláken) tepelně roztaveného lepidla, konkrétně pomocí tzv. “lepidlové pistole”. Tento postup se obecně nazývá metodou tavného nanášení materiálu (fused deposition modeling - FDM).

Vědce zde nezajímal ani tak hlavní účel metody, tedy nanášení materiálu na plošky, jako spíše jistý nezamýšlený vedlejší důsledek. Když totiž tvůrce nanese poslední vlákno roztaveného lepidla a lepidlovou pistoli pak vzdálí, jistý malý vlásek materiálu zůstane z předmětu trčet (jak lepidlu chvíli trvalo, než přestalo téci a ztuhlo). Tento malý kousek vlákna pak ztuhne v prázdném volném prostoru, mimo nanášenou plochu.

Daný postup (tzv. furbrikace řili osrstění - furbrication) lze navíc dobře modifikovat či naprogramovat pro již existující 3D tiskárny. Uživatel si pouze vybere plošku na objektu, kterou chce “osázet” vlásky či chlupy, a tiskárna s vhodnými doplňky a softwarovým rozšířením již zařídí zbytek. Na příslušná místa hlava tiskárny umístí najednou malé kousky roztaveného plastu a následně je pomalu natáhne do podoby kýženého vlásku. Navíc lze při nanášení kousku plastu nastavit délku, hustotu, tloušťku a barvu vlásků. Není také vyloučeno ani následné zpracování, ve smyslu zkrácení, zakroucení či spletení hotových vláken.

První výtisk prostorového modelu

Momentálně je tento proces poměrně pomalý - natisknout vlasy na plošku o velikosti 10 čtverečních milimetrů trvá asi 20 minut. Do budoucna ale není vyloučeno vyrábět pomocí této metody různá vlasová rozšíření, kartáče nebo zubní kartáčky. Případně přejít z plastu k jiným typům materiálu. Také lze uvažovat o různých aplikacích v oblastech výroby elektronických či mechanických součástek.

Zdroje: Interesting Engineering, Engadget, MIT Technology Review, Gizmodo, Furbrikace - PDF, Chris Harrison

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.