Tropické teploty táhnou lidi k vodě. Kvalita je zatím výborná

24. červen 2016

Letní počasí vyzývá k výletu na plovárnu nebo k rybníku. Teploty v Pardubickém kraji by se měly vyšplhat až přes třicet stupňů, takže je čas opět vylovit plavky ze skříně. Jaká je kvalita vody na koupalištích v Pardubickém kraji?

Nedávné deště některým místům prospěly, to platí například o sečské přehradě, ze které zmizel nános pylu a voda je čistá. Hygienici místa ke koupání pravidelně kontrolují, další vzorky budou odebírat příští týden.

Ideální podmínky

Zatím jsou podmínky ideální, ať už se chystáte na písníky v Mělicích nebo Březhradu, nádrže Seč a Pastviny nebo rybník Konopáč a Hluboký u Holic. Jenom mírně zhoršená kvalita vody byla na písníku v Semíně a rybníku Rosnička, ale ani tam plavci žádné potíže neriskují. Kompletní přehled najdou zájemci na stránkách koupacivody.cz, které spravuje ministerstvo zdravotnictví a je tam uvedené datum poslední kontroly i stav vody.

Drtivá většina plováren v kraji už je v provozu a jestli se někdo na horko vyloženě těší, tak jsou to právě správci plováren. Start sezóny byl totiž vyloženě špatný. Pardubické koupaliště letos nebude vybírat poplatek za tobogány a klouzačky, které jsou v ceně vstupného, ve Slatiňanech zase pořídili nové stojany na kola, které budou umístěné přímo v areálu koupaliště a sníží se tak riziko krádeží. Tento týden také začal ostrý provoz na Tyršově plovárně ve Vysokém Mýtě, tam mezi hlavní novinky patří nové atrakce pro děti.

V tropických dnech hlavně zvolněte

Výstraha platí pro celý kraj, a to do dnešního večera. Teploty překročí třicítku a hlavní doporučení jsou jasná - vyhýbat se přímému slunci, omezit fyzickou zátěž, hodně pít - u dospělých odborníci doporučují až tři litry denně, vynechat alkoholické nápoje, kofein a perlivou vodu.

Čtěte také

autor: kop
Spustit audio