Tropický den ukončí silné bouřky. Ochladí se jen mírně

1. srpen 2017

Meteorologové varují před vysokými teplotami v Česku. Maxima podle jejich odhadů dosáhnou až 38 stupňů Celsia. Kromě veder ale zároveň upozorňují na velmi silné bouřky, které večer zasáhnou severozápad Čech. Doprovázet by je měly kroupy, silný nárazový vítr a přívalový déšť.

Zvlněná studená fronta s sebou v úterý večer přinese silné bouřky, které budou postupovat severovýchodním směrem.

Výraznější srážky by se podle meteorologů měly vyhnout jihovýchodu republiky, kde kvůli déletrvajícímu suchu existuje zvýšené riziko nebezpečí požárů.

Ochladí se jen na chvíli

Po večerních bouřkách se sice na některých místech v Česku ochladí, teploty ale budou i v následujících dnech opět tropické. Na Moravě a ve Slezsku rtuť teploměru ve středu znovu přesáhne 31 stupňů Celsia.

bouřka

„Zítřejší maxima jsou 27 až 31 stupňů Celsia. Jihovýchod a východ ale zůstane pořád teplý, tam bude až 34 stupňů Celsia,“ popsala pro Radiožurnál meteoroložka Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu.

„V dalších dnech to vypadá, že počasí bude sice oblačné nebo polojasné, místy se vyskytnou přeháňky nebo bouřky, teploty ale budou stále kolem 30 stupňů Celsia. Jihovýchod a východ našeho území bude stále teplý, teploty až 36 stupňů,“ doplnila.

Lidé by měli v horku omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Měli by také zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu. Naopak není vhodné pít ledově vychlazené nápoje, upozorňují meteorologové.

Praha a Brno kropí ulice

Do ulic hlavního města už kvůli vysokým teplotám vyjely kropicí vozy. Ochlazovat centrum metropole začaly v 11 hodin. „Jezdí se až čtyři koal, což je zhruba do 14 hodin,“ upřesnila mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.

Kropení ulic

„Budeme kropit dnes a ve středu. Pokud budou tropické teploty pokračovat, budeme kropit dále," uvedla mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Vyšší dohled v domovech pro seniory

Domovy seniorů pak kvůli vysokým teplotám přijímají řadu opatření. Největší středočeský domov seniorů v Sedlčanech například zvýšil dohled nad pacienty. Někteří mají na zavodnění infúze a sestry seniory otírají vlažnou vodou. Platí zákaz větrání a taky pohybových aktivit.

„Věnujeme větší pozornost pitnému režimu. Personál dohlíží, kolik naši klienti vypijí a zapisuje se to,“ říká ředitelka domova pro seniory Jaroslava Kocíková.

Nutriční terapeutka Karolína Králová jim také upravila jídelníček. „Výborná volba jsou třeba ryby nebo kuřecí plátek na bylinkách,“ popisuje. Naopak vyřazené jsou smetanové omáčky a smažená jídla.

V některých profesích pak lidé dostávají od zaměstnavatele iontové nápoje nebo minerálky. Brněnský dopravní podnik pak za každý tropický den ve službě dostanou příplatek 50 korun.

Zvířata v zoo kropí vodou

Vedrem netrpí jen lidé, ale i zvířata. V zoologické zahradě skrápějí některé zvířata vodou a dobytek nebo prasata vyhledávají co nejchladnější místa.

„Přistoupili jsme například k rosení papoušků, sprchu si dopřávají naši tapíři," vyjmenovala kurátorka savců Dorota Gremlicová. Lachtani zase k jídlu dostávají mražené ryby. Akvaristi musejí chladit akvária, aby nevzrostla teplota vody, kvůli níž by mohly uhynout ryby.

Problémy mohou mít i tramvaje, proto v některých rizikových úsecích jezdí jen čtyřicítkou. „Koleje se pravidelně kontrolují. Denně chodí pochůzkáři, jedna četa průměrně za den ujde 11 kilometrů," řekla mluvčí brněnského podniku Barbora Lukšová.

autoři: haj , iROZHLAS.cz
Spustit audio