Tropický les je jen dvakrát bohatší než naše lužní lesy, potvrdil unikátní výzkum jihočeských vědců

14. prosinec 2012

Českobudějovičtí vědci o sobě dávají znovu vědět v prestižním vědeckém časopise Science.

Entomologové profesor Vojtěch Novotný a doktor Lukáš Čížek z Jihočeské univerzity a Biologického centra v Českých Budějovicích se totiž stali spoluautory článku, který zveřejňuje detailní studii zkoumající členovce tropického lesa v Panamě.

Pod vedením Yvese Basseta z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity se jim podařilo spolu s ostatními vědci z 21 zemí zjistit, že na šesti tisících hektarech žije přibližně 25 tisíc druhů členovců. Představují největší kmen živočišné říše se značným hospodářským významem. Mimo hmyz k nim patří také například korýši, pavoukovci a další důvěrně známé skupiny bezobratlých.

Podle Lukáše Čížka, který strávil při výzkumu v Panamě zhruba rok, bylo zapotřebí hned několik způsobů terénního sběru: „Obsluhoval jsem různé pasti, sběrná zařízení a občas jsme používali i jeřáb, který byl v pralese a který vozí klícku s výzkumníkem. Také tam byl velmi pěkný přístup do korun stromů na heliovém balónu o průměru asi čtyři metry, kterému jsme říkali bublina. Měl na sobě přidělanou židličku, na kterou si člověk sedl a vážil pár deka a mohl si chodit si po tenkých větvích v korunách pralesa.“

Velkým překvapením výzkumu, do kterého se českobudějovičtí vědci zapojili, je, že tropický les je jen dvakrát bohatší než srovnatelně velká oblast jihomoravských lužních lesů a Pálavy. Odtud totiž znají téměř dvanáct tisíc druhů členovců.

Arachnoscelis

V posledních deseti letech jde už o čtvrtý článek v prestižních časopisech Science nebo Nature, pod kterým jsou jako spoluautoři podepsáni českobudějovičtí vědci z oboru ekologie tropického hmyzu.

autor: Petra Matoušková
Spustit audio