Trumpův výnos komplikuje život politikům, sportovcům i novinářům. Aerolinky mění posádky

Migrační výnos amerického prezidenta Donalda Trumpa zkomplikoval život lidem z různých zemí a vyvolal značné pobouření. Opatření zasáhnou například i britské občany, kteří mají zároveň občanství některého z dotčených států - tedy Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu. Ministři zahraničí a vnitra se pro ně nyní snaží dojednat s Američany výjimky. Rozhodnutí Bílého domu je mimo to velkou komplikací třeba také pro arabské letecké společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protest proti migračnímu výnosu Donalda Trumpa.

Protest proti migračnímu výnosu Donalda Trumpa. | Zdroj: Reuters

Mimo Donalda Trumpa sklidila kvůli novému výnosu kritiku také premiérka Theresa Mayová, která se od dekretu nejprve odmítla distancovat. Později nařídila ministryni vnitra a šéfovi diplomacie, aby se pokusili zajistit ochranu práv britských státních příslušníků.

Ministryně vnitra Amber Ruddová a ministr zahraničí Boris Johnson už kontaktovali své protějšky i lidi z bezprostředního Trumpova okolí. Sám Johnson na Twitteru onačil stigmatizaci lidí podle národnosti za špatnou.

Sociální sítě jsou zaplavené případy známých britských poslanců, novinářů nebo sportovců, kteří by podle Trumpova imigračního výnosu nesměli na americkou půdu.

Rozhodnutí šéfa Bílého domu zkritizoval třeba legendární atlet, sir Mo Farah. Někdejší somálský uprchlík, dnes čtyřnásobný olympijský vítěz neví, zda se bude moct vrátit ke své rodině ve státě Oregon.

Výnos komplikuje provoz leteckých společností

Letecká společnost Emirates musela změnit rozpisy služeb pilotů a letových posádek na svých letech do Spojených států. Reaguje tak na rozhodnutí nevpouštět do země občany vybraných muslimských zemí.

Zvláště pro arabské letecké společnosti je opatření Bílého domu velkou komplikací. Při zákonných přestávkách musejí totiž piloti a letušky vyjít z letiště a odpočívat v místních hotelech.

Světoví lídři Trumpův migrační výnos kritizují. Zeman ho naopak vítá

Číst článek

Posádky zahraničních leteckých společností potřebují k zákonnému odpočinku na půdě Spojených států zvláštní víza. Ani ta ale teď neumožňují občanům sedmi vybraných muslimských zemí z letiště vyjít. Pro velké letecké společnosti není výměna pilotů problém, jak uvedla mluvčí společnosti Emirates z Dubaje.

Podobně konkurenční Etihad Airways z Abú Zabí se snaží mít etnicky co nejpestřejší posádky. Poprvé tak musejí společnosti u svých zaměstnanců použít při letech do konkrétní destinace národnostní síto.

Jiří Hošek, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme