Tsipras doufá, že Řekové v referendu vládu podpoří. Hrozí demisí kabinetu

Řecká vláda trvá na uspořádání nedělního referenda o podmínkách záchranných půjček od mezinárodních věřitelů. Premiér Alexis Tsipras počítá s tím, že Řekové v něm vysloví hlasité „ne“ a on bude mít zbraň k dalšímu jednání. Jinak hrozí demisí kabinetu. Referendum bude Řecko stát asi 110 milionů eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras v televizní debatě slíbil národu přežití i bez peněz věřitelů

Řecký premiér Alexis Tsipras v televizní debatě slíbil národu přežití i bez peněz věřitelů | Zdroj: ČTK

„Rozhodne řecký lid. Pokud budou lidé chtít pokračovat s půjčkami a věčnými úspornými opatřeními, kvůli kterým se stěhují tisíce mladých do zahraničí a kvůli kterým máme vysokou nezaměstnanost, budeme to respektovat,“ prohlásil Tsipras ve večerním televizním rozhovoru.

„Ale nebudeme to my, kdo bude takové věci provádět. Chceme pro Řecko novou důstojnou budoucnost. Lidé mají moc ve svých rukou,“ dodal řecký premiér.

Řekl také, že Řecko chce zůstat v eurozóně a Evropské unii, ale za podmínek, které se dají vydržet. Jeho země chce opustit bludný kruh dluhů, ale ne za cenu ponížení.

Řecký záchranný program o půlnoci vyprší, země bude poprvé po pěti letech bez pomoci

Číst článek

Zopakoval, že chce úpravu výše dluhu. Lidem slíbil, že peníze na důchody budou. Vláda také nařídila provozovat až do neděle, tedy po dobu uzavření bank, městkou hromadnou dopravu zadarmo.

Turisty situace v Řecku sice překvapila, ale s problémy se nepotýkají

Číst článek

Několik tisíc demonstrantů se mezitím sešlo na hlavním aténském náměstí Syntagma, aby podpořili levicově radikální vládu v odmítání podřídit se podmínkám Evropské centrální banky, Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu pro vyplacení dalších záchranných půjček. Nejčastěji stálo na transparentech „Ne požadavkům Trojky“.

Levicově radikální vládu podpořily na hlavním aténském náměstí Syntagma tisíce demonstrantů | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák, Simona Bartošová, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme