Tuleni měří předměty

18. únor 2013
Monitor

Tuleni obecní dokáží pomocí svých vousů „změřit“ velikost různých objektů. Vypovídá o tom studie britských a německých přírodovědců.

Tuleň obecný (Phoca vitulina) patří mezi savce, kteří svými vousy aktivně zkoumají okolní prostředí. Při zkoumání různých předmětů jim tyto hmatové senzory zprostředkovávají informace o tvaru, textuře a dokonce i velikosti. Při „měření“ by tuleni teoreticky mohli postupovat dvěma různými způsoby. Velikost předmětu by mohli odvodit podle toho, jak se mění pozice vousů, které předmět ohmatávají. Alternativní možností je, že vycházejí z počtu chlupů, které jsou v kontaktu s předmětem. A právě ta je podle nové studie správná.

Tým britských a německých vědců nabídl dvojici tuleňů chovaných na Univerzitě v Rostocku tři různě velké disky. Jeden tuleň dostával odměnu za výběr nejmenšího disku, druhý za největší disk. Velikosti disků tuleni hodnotili velmi rychle – stačilo jim na to méně než 400 milisekund. Vědci vypozorovali, že přitom využívají především kratší chlupy, které jim rostou po stranách čenichu. Tuleni jimi přejedou po předmětu jako kartáčem a podle toho, kolik vousů s ním zůstane v kontaktu, rychle zjistí, jestli je předmět menší nebo větší.

Zdroj: Journal of Comparative Physiology A

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.