Tuňáků, makrel i dalších mořských živočichů za 45 let výrazně ubylo, uvádí studie

Za uplynulých 45 let ubylo 49 procent mořských savců, ptáků, ryb a plazů. Uvádí se to ve studii, na níž spolupracoval Světový fond na ochranu přírody (WWF) a londýnská zoologická společnost. Ještě větší je podle jejich poznatků snižování populace druhů, jimiž se živí lidé. V případě tuňáků a makrel činí úbytek počtu jedinců 74 procent. Za hlavní příčinu se považuje nadměrný výlov a klimatické změny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Zařízneme tuňáky, aby netrpěli a abychom dosáhli maximální kvality. Když jsou totiž vystrašení, vypouštějí látku, která poškozuje jejich maso,“ vysvětluje rybář

„Zařízneme tuňáky, aby netrpěli a abychom dosáhli maximální kvality. Když jsou totiž vystrašení, vypouštějí látku, která poškozuje jejich maso,“ vysvětluje rybář | Zdroj: Stock Exchange

„Oceánům škodí lidská aktivita. Ryby se loví rychleji, než se stačí reprodukovat, přičemž se ničí i populace nedospělých jedinců,“ řekl šéf WWF Marco Lambertini. Výsledek výzkumu je založen na pozorování 1200 živočišných druhů od roku 1970.

Největší úbytek studie zaznamenala v případě sumýšů, známých také pod názvem mořská okurka a považovaných za luxusní pokrm v Asii. Na Galapágách se v minulých pěti letech jejich populace zmenšila o 98 procent, v Rudém moři o 94 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úbytku mořských živočichů mluvil na Radiožurnálu Jan Freidinger z organizace Greenpeace

Podle studie živočichové přicházejí také o své přirozené prostředí, jelikož ubývá například ploch s mořskými řasami nebo mangrovníky, které rostou na pobřeží v tropických oblastech a jsou domovem mnoha živočišných druhů.

Změny klimatu se projevují v oceánech absorpcí většího množství oxidu uhličitého. Voda je tak kyselejší, což mnoha živočichům nesvědčí.

Podle Jana Freidingera z organizace Greenpeace jsou mořské ryby de facto luxusním pokrmem, jen to ještě není úplně znát.

„Cena těch mořských ryb je sice poměrně nízká, ale málokdo už si uvědomuje, co všechno je v té ceně zahrnuto, což je ta destrukce oceánů, dotace do rybářství a podobně. Takže ta cena neodpovídá realitě. Ale pokud se ten trend nezmění, tak ta cena určitě poroste,“ odhadl Freidinger.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme