Turecká policie rozehnala demonstraci na podporu opozičního deníku. Do jeho sídla vnikla

Turecká policie vnikla do istanbulského sídla opozičního deníku Zaman. Účastníky demonstrace na podporu listu před tím policisté rozehnali za použití vodního děla a slzného plynu. Tamní soud v pátek rozhodl, že oblíbené noviny kritické k tureckému prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi přejdou pod kontrolou státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecká policie použila proti demonstrantům vodní děla a slzný plyn

Turecká policie použila proti demonstrantům vodní děla a slzný plyn | Zdroj: Reuters

List má blízko k duchovnímu Fethullahu Gülenovi, který je v Turecku v nepřítomnosti souzen za údajný pokus o státní převrat.

"Za poslední tři nebo čtyři roky už se stalo zvykem, že každý, kdo oponuje vládní politice, je stíhán či uvězněn, nebo se dostane pod takovouto kontrolu vlády," řekl šéfredaktor listu Abdülhamit Bilici. Je to prý temné období pro Turecko i pro demokracii v zemi.

Ankara kvůli stavu svobody tisku v zemi čelí mezinárodní kritice. Zákrok proti demonstraci odsoudili zástupci EU i Spojených států.

"Budeme sledovat, co se bude dít. Turecko je kandidátem na členství v EU, tak musí respektovat svobodu slova," uvedl komisař EU Johannes Hahn. Vývojem kolem deníku Zaman je prý silně znepokojen.

Turecká policie v listopadu zadržela novináře z opozičních novin Cumhuriyet kvůli uveřejnění videa, které mělo ukazovat, že turecké tajné služby posílaly zbraně radikálním islamistům v Sýrii. Na svobodu se dostali v únoru potom, co ústavní soud označil jejich uvěznění za protiprávní.

Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme