Turnov: Řidiči budou moct platit parkovné pomocí SMS, ale připlatí si

7. září 2017

Město Turnov se přidá k dalším městům v Libereckém kraji, kde půjde platit za parkování SMS zprávou. Systém zatím nefunguje, město jej chce spustit v říjnu. Lidé, kteří nemají drobné do automatu a chtěli by zaplatit ze svého telefonu, si ale budou muset připlatit.

Když řidič za parkování bude platit například pouze pět korun, cena se zvýší dvojnásobně, pokud pošle SMS. Zmíněné dvojnásobné zvýšení ale neplatí u všech cenových hladin za parkování. Je to odlišné procentuálně. Při platbě 20 korun v automatu, pomocí SMS mě to bude stát 24 korun. Padesátikorunové parkování bude stát 60 korun.

Jak na to? SPZku pošlete SMSkou

Změna ceny je čistě za samotný poplatek za parkování, každý operátor vyžaduje obvykle ještě peníze za zprávu samotnou. V praxi to bude fungovat tak, že bude třeba poslat esemeskou registrační značku auta, vysvětluje mluvčí města Anna Šupíková: „Napíšete svou SPZ do SMS zprávy a odešlete to. Je to poměrně jednoduché, ale platí se tam poplatek navíc operátorovi.“

Další změny v parkování platí v Turnově od června letošního roku. Zastupitelé schválili kratší dobu, po kterou je nutné parkování zaplatit. Od června se vybírá poplatek na parkovištích od pondělí do pátku od 7 do 16 hodin a v sobotu od 8 do 11 hodin. Od června zaplatí návštěvníci také na parkovišti U Raka za hodinu stání 5 korun a 20 korun za celý den. Stejný tarif byl také nově nastaven v ulici Nádražní a Studentské. Zaparkovat bezplatně je stále možné podél nádraží, v prostoru centrálního parkoviště Na Lukách a před Sportovním a rekreačním areálem v Maškově zahradě.

Turnovské náměstí (ilustrační foto)
autor: jch
Spustit audio