Tusk svolává neformální summit EU. Sejde se ale jen 27 zemí bez Británie

Řádný summit šéfů států a vlád zemí Evropské unie se v důsledku rozhodnutí britských voličů o odchodu z unie ve čtvrtečním referendu prakticky zúží příští týden na jediný den. Osmadvacítka se sejde v úterý odpoledne. Ve středu se neformálně sejdou zástupci 27 zemí, tedy bez Británie, aby projednali „rozvod“, který unii s ní čeká.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské rady Donald Tusk oznamuje dohodu o řeckém dluhu

Předseda Evropské rady Donald Tusk oznamuje dohodu o řeckém dluhu | Zdroj: Reuters

Schůzka vyplývá z harmonogramu akcí naplánovaných na příští týden předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

Podle programu čeká Tuska v úterý nejprve setkání s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou jakožto předsedou skupiny zemí visegrádské čtyřky. Sérii schůzek pak uzavře jednáním s nizozemským premiérem Markem Ruttem, jehož země nyní předsedá EU. Poté začne pravidelná vrcholná schůzka osmadvacítky.

Na středu, kdy měl summit pokračovat, je v Tuskově diáři už jen informace o neformálním setkání 27 hlav států a vlád. Půjde tak o první vrcholné setkání členských států EU po britském referendu, na kterém už pro britského premiéra Davida Camerona vůbec poprvé nebude místo.

„Sedmadvacítka se sejde neformálně, aby prodiskutovala politické a praktické důsledky brexitu,“ napsal Tusk ve zvacím dopise.

„Budeme diskutovat o takzvaném rozvodovém procesu,“ dodal Tusk s odkazem na článek 50 Smlouvy o EU, který umožňuje vládě členského státu informovat Evropskou unii o jeho odchodu z organizace a vyžaduje od unie, aby usilovala o vyjednání dohody o zrušení členství.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme