Týden očima Petra Schwarze: Hledá se efektivní cirkus

17. listopad 2017

Takže jak vypadá česká politická scéna přesně osmadvacet let po začátku Sametové revoluce: Vítěz voleb hnutí ANO sestavuje menšinovou vládu, o které nikdo neví, kdo by v ní vlastně měl zasednout a také kdo by jí měl zajistit aspoň toleranci ve Sněmovně.

Tu jen opakovaně slibují komunisté, na kterých žádná vláda naštěstí od toho osmdesátého devátého nestála, ale prostě všechno může být znovu poprvé.

A jediné, co vlastně zatím víme o tom, jakou vládu šéf hnutí ANO Babiš staví, je to, že by propříště církve neměly spadat pod ministerstvo kultury, ale pod ministerstvo financí, snad proto, aby se na ně mohli lépe zakleknout dobře vycvičení úředníci, a naopak pod kulturu by spadal cestovní ruch.

Zřejmě se efektivita vládnutí podle firemního vzoru bude měřit počtem přestěhovaných úředníků. A co takhle přesunout přímo pod Úřad vlády cirkusy a naopak lidská práva z úřadu vlády na ministerstvo zemědělství a rostlinnou výrobu, především řepku, přesunout rovnou pod Agrofert? Když efektivita, tak přece pořádně!

Pár zpráv z postpravdivého světa: Rusko názorně potvrdilo, jak důvěryhodné je to, co jeho vláda říká. Tamní ministerstvo obrany obvinilo USA, že podporují Islámský stát a doložilo to nezvratnými důkazy v podobě leteckých snímků, které ale jaksi pocházely úplně odjinud, některé dokonce z počítačové hry.

Vladimir Putin a Donald Trump

Zdravíme Kreml, těšíme se na nezvratné důkazy, že praotec Čech byl ruského původu doložené jeho společnou fotografií s největším ruským hrdinou maršálem Stalinem!

Ať se krásné neztrácí

Americký prezident Trump je v postfaktické době jako doma, jen občas neví, kterým z alternativních faktů zrovna věří. Tento týden po setkání s Vladimirem Putinem věřil, že Rusko se do jeho zvolení svou podporou nemíchalo, aby jen o něco později věřil americkým tajným službám, že se Moskva do toho přece jen míchala. Inu, složitá je ta doba postfaktická.

Zato skvěle se v ní pohybuje Tomio Okamura, který se pochlubil fotkou z posilovny dokazující, že je lepší než Chuck Norris a umí ohnout i časoprostor. Alespoň kolem jeho mohutných svalů se překvapivě vlní i okolní předměty, doporučuji vyhledat na netu. Nebo jsou tu pro někoho zákruty photoshopu příliš složité?

Zpět do kruté reality. Armáda v kdysi bohatém a nyní už dlouho hladovém Zimbabwe zadržela jednoho z nejdéle sloužících diktátorů Mugabeho, ale pozor podle vojáků to vůbec není převrat a už vůbec není proti Mugabemu. Koneckonců, vždyť ho vedou staří Mugabeho spolubojovníci, kteří zemi zplundrovali ruku v ruce s ním.

Mocenská klika v čele s Grace Mugabeovou (vpravo) vystupňovala přípravy na dynastický přesun vlády z manžela na manželku

Venezuela, země s největšími zásobami ropy, ale bohužel pro ni i s marxistickou diktaturou, která sice občas volby udělá, ale moci se stejně nevzdá, se dostala na pokraj bankrotu. V současnosti tahle potencionálně velice bohatá země nemá už ani za co tu ropu těžit. Skvělý úspěch, soudruzi!

Skvělý úspěch si připsala i česká policie – sice se jí nepodařilo vyřešit široce medializovaný útok na tenistku Kvitovou, byť měla k dispozici až nečekaně přesný popis pachatele, zato dopadla zloděje, který na Prostějovsku ukradl les, jak jsem o tom mluvil minulý týden. Pokud je něco dost velkého, naši strážci zákona to někdy nakonec najdou.

Ale nejen to – svědomitým policistům na Zlínsku se podařilo až v nemocnici vypátrat důchodkyni, která spadla z kola a zlomila si kotník a za tento neomluvitelný přečin jí napařit pořádnou pokutu. Případ zveřejnila ombudsmanka Šabatová poté, co policejní vrchnost potvrdila, že podle ní si chudák paní nic jiného nezasloužila. O tom, že heslo „Pomáhat a chránit“ hodlá policejní vedení vyměnit za nějaké případnější, se kupodivu zpráva nezmínila.

Petr Schwarz

Za v přepočtu skoro deset miliard korun se v New Yorku vydražil da Vinciho obraz Salvator Mundi, Spasitel světa, obraz, který se už víckrát ztratil, dokonce byl částečně přemalovaný, ale naštěstí se znovu našel a stal se nejen naprosto nádherným, ale i nejdražším obrazem světa. Ať se to krásné ze světa neztrácí, ale je ho pořád dost, protože je to opravdu potřeba, to přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.


autor: Petr Schwarz
Spustit audio