Týden očima Petra Schwarze: Tohle není Apríl. Bohužel

7. duben 2018

Tak se to letos sešlo pěkně v jednom termínu – křesťanské Velikonoce doprovázené naším pomlázkovým specifikem i Apríl. Bylo to vidět.

Už docela očekávaná vláda hnutí ANO premiéra v demisi Babiše a sociálních demokratů s komunisty v zádech se nekoná – alespoň zatím, protože jak víme, nikdy nic není definitivní.

ČSSD měla podmínku: když už trestně stíhaný premiér, tak my chceme dohlížet na vnitro, jenže to zase nechtěl Babiš. Vláda s důvěrou tak zůstala nenaplněným ideálem, což je dost špatné, protože by měla být spíše tím základem.

Premiérovi v demisi navíc stále přidělávají práci jeho ministři v demisi, někteří nejsou zřejmě schopni si ani pořídit správně své poradce. Takže tento týden musel Babiš podle svých slov přikázat ministrovi zemědělství v demisi Milkovi, aby propustil svou poradkyni, kterou si najal za docela slušnou odměnu 180 tisíc měsíčně.

Přitom podle ministra Milka to byl projev úspor, a podle inkriminované poradkyně by tuto odměnu navíc dostala pouze v případě, že by za měsíc odpracovala celých 160 hodin, což je, ó hrůzo, už skoro celý běžný úvazek běžně zaměstnaného člověka. Možná by bylo pro premiéra v demisi řešením, kdyby do vlády přibíral odborníky, kteří budou slovo úspory chápat v běžnějším slova smyslu.

Ať máme dost energie

Ruský velvyslanec v České republice Alexandr Zmejevskij se na tiskové konferenci vyjádřil ke kauze otravy bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v anglickém Salisbury

Po roce a půl vazby v České republice byl do Spojených států vydán Jevgenij Nikulin, kterého tam chtějí soudit za masivní hackerské útoky na počítače velkých firem, například LinkedIn. Ruský velvyslanec Zmejevskij kvůli tomu pohrozil zhoršením vztahů s Moskvou, Bílý dům poděkoval a pochválil Českou republiku, že v této věci prosazuje principy odpovědnosti a spravedlnosti, protože “postavení zločinců před soud je významným aspektem při udržování spolehlivosti internetu a obraně našich základních hodnot.“

Český prezident Miloš Zeman a jeho předchůdce Václav Klaus naopak Nikulinovo vydání odsoudili, byla to prý chyba a Česká republika prý tak podpořila jednu ze stran vnitroamerického politického konfliktu. Tedy odpůrce prezidenta Trumpa. Pánové prezidenti, Bílý dům, to je to místo, kde americký prezident sídlí, nezapomněli jste? Nebo se domníváte, že Trump neovládá ani vlastní kancelář v Bílém domě? Nebo z nás děláte hlupáky a jde o něco jiného?

Obdobný názor jako prezidenti mají i čeští komunisté. Jejich šéf Filip vyzval k odstoupení ministra spravedlnosti v demisi Pelikána, který vydání podepsal, protože prý Pelikán nedodržuje zákon a nectí principy svobody a spravedlivého procesu.

Filipova argumentace také stojí za citaci: „Pokud jsme v České republice někoho zatkli, tak ho máme soudit tady v ČR, nebo vydat domovskému státu.“ Takže pokud je někdo obviněný ze spáchání vážného zločinu, za který ho chtějí někde jinde soudit, zatímco v jeho domovské zemi ne, a ten dotyčný se schová v naší republice, nemáme ho vydat k potrestání? To jako vážně? Mimochodem, Nikulin tu byl zatčen ve spolupráci s FBI.

Tak ještě krátce k dalším událostem – čínská vláda o Velikonocích vydala první oficiální vládní zprávu ohledně náboženské svobody za více než dvacet let. Zavázala se v ní svobodu chránit, vyzvala však také jednotlivá náboženství, aby se přizpůsobila socialistické společnosti. Co to znamená, naznačuje fakt, že z čínských knihkupectví a e-shopů záhadně zmizely Bible, v Číně Písmo svaté prostě nekoupíte.

Petr Schwarz

Obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou stále nabývá na obrátkách, obě strany uvalují další a další cla. Nový slovenský premiér Pellegrini má problém, který svého času stál křeslo českého premiéra Grosse – nějak není jasné, jak si z legálních příjmů ušetřil na luxusní byt.

Portugalsko poprvé v historii pokrylo měsíční spotřebu energie pouze z obnovitelných zdrojů. Ať my máme dost energie na vstřebání toho, co nám přinese další týden, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio