Týden s Janis Joplin, Johny Cashem a Captainem Beefheartem

8. srpen 2016

Zahýbali scénou populární hudby a jejich domovem byla Amerika. Výrazné osobnosti pop music představí od pondělí do pátku 8. až 12. srpna seriál Michaela Kyselky. Profilové pořady navázané na projekt Americký rok odvysílají společně stanice Vltava a Wave v čase od 19 do 20 hodin pod hlavičkou pořadu Čajovna.

V pondělí 8. srpna v 19 hodin cyklus zahájí hodina věnovaná nejmladšímu zástupci – zpěvákovi a kytaristovi Kurtu Cobainovi (1967 – 1994), zakladateli skupiny Nirvana a hlavnímu autorovi jejích písní.

V úterý 9. srpna zaměříme rozhlasový hledáček na tvůrčí odkaz zpěváka a básníka Jima Morrisona (1943 – 1971), spojeného s legendární kapelou The Doors.

Ve středu 10. srpna poodkryjeme trochu tajemná zákoutí života a tvorby pozapomenutého zpěváka, kytaristy a hráče na foukací harmoniku Alana Wilsona (1943 – 1970), pro jeho špatný zrak přezdívaného Blind Owl, slepá sova. Do historie populární hudby se zapsal jako zakladatel bluesrockové skupiny Canned Heat i její hlavní skladatel. A také jako majitel zvonivě vysokého hlásku, který kontrastoval s jinak obvykle drsnou bluesovou hudbou.

Čtvrtek 11. srpna bude zasvěcen fenomenální zpěvačce Janis Joplin (1943 – 1971) a jejím divokým tvůrčím i životním peripetiím. Bude jednou z tzv. klubu sedmadvacátníků – mladých překotně žijících rockerů či rockerek, jejichž intenzivní tvůrčí i životní dráha skončila velmi předčasně, v jejich 27 letech. Patřili by k nim ještě Jimi Hendrix, bluesman Robert Johnson, Brian Jones z Rolling Stones, zpěvačka Amy Winehouse a mnozí další.

V pátek 12. srpna pak obrátíme pozornost ke dvěma americkým muzikantům, kteří i přes podobný životní styl, naštěstí „stačili zestárnout“: Captain Beefheart (1941 – 2010) a Johnny Cash (1932 – 2003). Ohlédnutí za tvorbou avantgardního amerického rockera Beefhearta naplní půlhodinovou Odpolední Čajovnu od 15:30 a cyklus podvečerních hodinových repríz uzavře Kyselkův osobitý pohled na tvorbu Cashe, country písničkáře uznávaného muzikanty i fanoušky napříč žánry.

Všechny pořady obsahují citace z různých publicistických zdrojů a z rozhovorů, interpretované přizvanými hosty (David Kühnmund, Eva Turnová, Táňa Poláčková, Nikol Fisherová, Petr Opava a další).

autor: Michael Kyselka
Spustit audio