Tykat nadřízenému a partnerovi dítěte? Některé situace jsou z hlediska etikety ožehavé

7. duben 2018

Na tenký led vstupujeme v otázce vykání a tykání ve společnosti. Mnohdy váháme, jestli můžeme někomu tykat, nebo co říct, když druhý nabídne tykání a my o to nestojíme. Dostáváme se do ožehavých situací a ne vždy nás vysvobodí etiketa.

Základní pravidlo je podle odbornice na etiketu Aleny Špačkové jasné: Tykání nabízí společensky významnější osoba osobě méně významné. To znamená žena muži, starší mladšímu, nadřízený podřízenému.

Pokud nám nabídne tykání osoba méně významná, rozhodně můžeme odmítnout. „Etiketa je tu ale proto, aby nám spolu bylo líp, takže i to odmítnutí by mělo mít šetrnou formu. Můžeme říci: To jste mne zaskočil, můžu přijmout vaší nabídku, až uznám, že nazrál čas? Máte právo říci: Děkuji vám za nabídku, zůstanu raději při vykání,“ radí Alena Špačková.

Mnohem ožehavější situace nastává, když nadřízený muž navrhne tykání podřízené ženě. „To de facto nelze odmítnout. Můžeme třeba říct: Děkuji za to nabídku, jen přiznávám, že to pro mě asi bude složitější. Pak se v budoucím čase vyhýbáme oslovení, nebo používáme vykání, a bude-li osoba taktní, pochopí, že si tykat nechceme a už nebude naléhat,“ říká Alena Špačková.

Občas k nám do rodiny přijdou kamarádi našich dětí. Zhruba od patnácti let už bychom je měli brát jako dospělé. Alena Špačková doporučuje třeba říct: Davide, můžu ti tykat? „Dovolit si, jestli můžu tykat, patří k etiketě. Patří to k pravidlům, neberte tykání jako samozřejmost,“ vysvětluje.

Stejně tak je vhodné nabídnout tykání partnerovi vlastního dítěte. „Vždycky může ten partner odmítnout, ale většinou to neudělá napevno nebo navždycky, ale s tím, že je to pro něj zatím složitější. Pozná, že je příjemnější přijmout tykání, protože by se cítil v rodině cizorodě, takže postupem času určitě začne tykat. Ale nabídněte mu to, rozhodně byste neměli automaticky začít tykat,“ dodává Alena Špačková.

Spustit audio

Související