U kormidla zůstal kapitán Šubrt i v důchodu, dohlíží na výletní loď Král Jiří

24. srpen 2016

Na řekách strávil Jan Šubrt většinu svého profesního života a daleko od vody není ani v důchodu. Už několik let si přivydělává jako kapitán na poděbradské výletní lodi, která vozí turisty.

K vodě měl Jan Šubrt blízko od dětství. „V 15 letech jsem šel do učení na lodního mechanika do Děčína, po vojně jsem se tam vrátil a s přestávkami jsem jezdil v Praze na jeřábu,″ popisuje začátek své profesionální dráhy.

Když v Chvaleticích na Pardubicku začala fungovat elektrárna a byl vybudován přístav, udělal si Jan Šubrt kapitánské zkoušky. A od té doby na lodích jezdí jako kapitán.

„Jezdil jsem doma, ale i dálkové plavby do Hamburku. Sjel jsem celý Rýn, Labe a Středozemní kanál. Když jsem šel do důchodu a v Poděbradech potřebovali kapitána, tak jsem sem nastoupil a už jsem tady šestým rokem,″ dodává.

V sezoně kapitán loď Král Jiří bezpečně vede od poděbradského zámku k soutoku Labe s Cidlinou a zpátky. A jednoduché to úplně není. Při přistávání ke břehu totiž není do vody vidět a tak je potřeba správný odhad. Stačí, aby se vítr do lodi opřel a plavidlo změní směr jinam, než byste chtěli.

Výletní loď král Jiří kotví v Poděbradech.
autor: Michal Trnka
Spustit audio