U kotulů to žije, narodilo se jim 97 mláďat!

19. duben 2013

Olomoucká zoologická zahrada chová kotuly od roku 1993, současní chovní jedinci pocházejí z farmového chovu v Guyaně. K dnešnímu dni má Zoo Olomouc na svém chovatelském kontě 97 narozených mláďat.

Ve skupině zůstávají tentokrát mláďata jak loňská, tak předloňská, jelikož chovné samice dosáhly vysokého věku a je potřeba obnovit chov. Zasloužilé maminky čeká cesta do Brna. Do skupiny se brzy začlení i nový chovný samec z Prahy, který v současné době pobývá ještě na karanténě a mezi ostatní přijde v době, kdy budou letošní mláďata samostatná.

„K žádnému zpoždění by dojít nemělo, protože kotulí děti prospívají bez problémů a daří se jim skvěle. Co nevidět se přidají k těm, kteří nám, když vstupujeme do výběhu, skáčou i po hlavě. Ale přerůst přes hlavu si je tady rozhodně nenecháme,“ dodává s úsměvem ošetřovatelka Hana Dostálová.

Kotul veverovitý s mládětem

Kotul veverovitý obývá jižní část amerického kontinentu. Pohybuje se v Brazílii, Kolumbii, Venezuele, či např. v Puerto Ricu. Žádné husté pralesy nevyhledává, není nad řídký les, nebo banánovou plantáž.
Nad namícháním barev, kterými je jeho tělo zbarvené, by si možná lámal hlavu leckterý holandský mistr. Příroda v této oblasti byla ke kotulům vskutku štědrá. Nejrůznější odstíny a intenzita barev od černé, přes hnědou, šedou, zelenou, oranžovou až po žlutou nesmí chybět. Kolem očí nosí bílou masku, nezapře ani velké ušní boltce. Hustě osrstěný ocas není chápavý. Jeho konec ale nezahálí v případě, kdy se snaží ze své potravy dostat nadbytek vody.

Potravu tvoří nejrůznější druhy ovoce, hmyz, za vděk vezmou i drobnými obratlovci. Většinu dne tráví lezením a skákáním po větvích. Pohybuje se ve výšinách, dolů se uchyluje za vodou i částečně za potravou. V korunách stromů je v podstatně větším bezpečí v případě útoku predátora. Pokud jej spatří, celá skupina doslova zmizí v korunách a čeká, dokud není „čistý vzduch“.

Mládě kotula

Víte, že:

- kotulí mozek je v poměru k tělesné hmotnosti dvakrát větší než lidský? Nejvyvinutější jsou části zodpovědné za koordinaci pohybu. Kotul má rád společnost. Až do té míry, že jeho skupiny mohou čítat více než 100 jedinců. Vládne mezi nimi přísná hierarchie, a to, jakého postavení se který člen ve skupině těší, neujde žádnému, kdo má pozorovací talent.

- pro kotula je příznačné válení se na zádech? Má dvě funkce: tou první je udávání hodnostního postavení – nejčastěji se válí jedinec s největším postavením, druhou funkcí je péče o srst. Není mu ani vzdálená tzv. parfemace močí - aby se mezi sebou rozpoznali, natírají si srst právě močí.

Mládě kotula

- kotulové také drží prim coby zdatní kosmonauti? V roce 1958 odstartoval z Mysu Canaveral kotul Gordo, po půl roce jej následoval Baker, ten jako první primát suborbitální let přežil.

autor: Zoo Olomouc
Spustit audio