U Lubence se sešli odpůrci jaderného úložiště

22. duben 2017

V Libyni poblíž Lubence na Lounsku se v sobotu 22. dubna sešli lidé, kteří nesouhlasí s plánovaným úložištěm jaderného odpadu. Právě tato oblast je jednou ze sedmi v Česku, kde by mohlo jaderné uložiště vzniknout.

„My se jen tak nedáme,“ skandovala parta lidí, kteří přišli proti tomuto záměru protestovat. Mezi nimi i Marie Snopková s manželem, která má v nedalekém Lubenci chalupu. Dojíždí na ni z Prahy. „Nesouhlasíme s tím, sice nejsme místní, ale myslím si, že do takovéto krajiny se úložiště nehodí,“ řekla.

Podle Jirky Kantové, která patří k odpůrcům uložiště v oblasti Čertovka, nechává stát záměrně lidi v nejistotě. „Já si myslím, že je to záměr. Aby podnikatelé, kteří tady jsou, raději odešli jinam. Aby tady lidi neměli pracovní místa, důchodci, ti neodejdou, ti to tady nějak přežijí, ale mladí odcházejí.“

Libyně: protest proti úložišti i Lubence

Ředitel správy úložiště radioaktivních odpadů Jiří Sovák s takovým tvrzením nesouhlasí. „Snažíme se lidi informovat především tak, aby dostali ty informace, o které mají zájem.“

Součástí akce bylo také sázení hrušky. U jejích kořenů je vzkaz pro další generace, má připomenout snažení místních lidí o zachování svého domova a zabránění stavbě obřího hlubinného úložiště.

„Česká republika musí mít řešení. To neznamená, že úložiště hned budeme stavět, ale je třeba mít lokalitu, kde je úložiště proveditelné a bezpečné,“ vysvětlil Jiří Sovák.

Stát má o úložišti rozhodnout do osmi let. V provozu by pak mělo být od roku 2065.

Libyně: protest proti úložišti i Lubence


autor: bach
Spustit audio