U Parama v Pardubicích je hotovo, řidičům se uleví

2. listopad 2017

Cesta autem z Hradce Králové na Chrudim bude zase o něco jednodušší, silničáři už dnes zprovozní další část klíčové stavby u pardubického Parama. Zhruba kilometr dlouhý úsek nové víceproudé silnice by měl ulevit i vytíženým Pardubicím.

S menší dávkou stresu budou moct od dnešního dne jezdit řidiči kolem pardubického Parama. Po dvou a půl letech tam silničáři zprovozní kompletně celou víceproudou silnici, která nahradila původní, často ucpaný a nebezpečný hlavní tah z Hradce Králové na Chrudim. První řidiči se tak po novém asfaltu projedou dnes v odpoledních hodinách.

Na silnici navedou auta postupně

Auta jezdila do včerejšího dne po jedné půlce nové silnice. Na druhé půlce silnice včera dělníci dodělávali poslední drobné úpravy.

„To byly pouze poslední dodělávky a kosmetické úpravy, spuštění plánujeme kolem 15 hodiny a doprava bude převáděna postupně, začneme převádět dopravu od Hradce Králové na Chrudim a během hodiny by se měla zprovoznit celá stavba,“ popisuje Stanislav Král z pardubického ředitelství silnic a dálnic.

Dopravní podnik města Pardubic od dnešního dne opět začne obsluhovat zastávku na znamení Nadjezd Paramo. Ta byla uzavřená od května 2015.

Čtěte také

Součástí stavby za necelou půl miliardu korun je nový kruhový objezd s přídavnými bypassy u na nadjezdu u Parama, dále dva nové mosty nad železničním koridorem a taky nová cyklostezka. „Každopádně by měl odlehčit hlavní magistrále ve městě a měl by rychleji odvádět dopravu,“ doplňuje Stanislav Král.

To si myslí i primátor Pardubic Martin Charvát z hnutí ANO. „Odstraní se jeden z problémových bodů v dopravě v Pardubicích. Takzvaný tranzit mezi severem a jihem vždy v tomhle místě byl ucpán, takže očekávám, že se to odlehčí.“

Zastávka u Parama

Problémy v pardubické dopravě ale přetrvávají, často ucpanému městu by podle Charváta měly pomoct připravované obchvaty, třeba ve špičce se od Parama do centra tvoří dlouhé kolony.

Stavbě klíčového dopravního uzlu předcházel pyrotechnický průzkum a plán na případnou evakuaci obyvatel, pod zemí v okolí Parama můžou být stále nevybuchlé letecké pumy z druhé světové války.

autor: wol
Spustit audio