U Severního ledového oceánu najdete i pampelišku, ale bříza vám tu bude po kotníky

7. červenec 2016

Slunce tam v této polovině roku vůbec nezapadá, teplota je o 20 až 30 stupňů nižší než u nás, přesto se vědci i studenti na souostroví Špicberky v Arktidě pravidelně vrací. A rádi.

Stejně jako Viktorie Brožová z Jihočeské univerzity, která se vydala na polární expedici už podruhé.

Viktorie Brožová studuje botaniku na Přírodovědecké fakultě. „Takový můj hlavní obor je systematika vyšších rostlin. To nespočívá v ekologii, ale spíš se zajímám o staré evoluční vztahy v rámci rostlin,“ vysvětluje.

Na Špicberky přijela už podruhé. „Tohle místo mě nabíjí. Je to neuvěřitelně chytlavá příroda a člověk se tady cítí živější než kdekoli jinde. Nic takového jsem v životě nezažila, a to jsem už pár míst viděla,“ komentuje.

Stálé světlo v letním období burcuje vědce a studenty k vyšším výkonům. „Je to zvláštní, ale člověk se cítí živější, i když ve skutečnosti pracuje opravdu na plno a už je na pokraji svých sil. To světlo tak prostě funguje, je to úplně jiné než doma u počítače,“ říká Viktorie Brožová.

Vědci přitom musí zvládat i náročné výpravy do terénu. „Například včera jsme půl dne strávili na lyžích a půl dne je pak nesli na zádech, přičemž foukal boční vítr, který se do nich opíral. Okolo moře je klima teplejší, takže přímo v městečku Longyearbyen nejsou ty obrovské plochy ledovců vidět, ale když člověk jde trochu do vnitrozemí, tak tam je to kompletně zaledněné,“ popisuje.

Viktorie Brožová v Arktidě pracuje na několika projektech. Sbírá rostliny, které se podobají travám, sbírá vzorky listů, suší je. „Potom budeme dělat genetické analýzy a budou nás zajímat vztahy v rámci populace,“ vysvětluje. Dále sbírá například pryskyřníky, které rostou na mokřejších místech.

Na Špicberkách podle ní rostou docela podobné rostliny jako v Čechách, ale druhová různorodost je velmi ochuzená. Na arktickém souostroví botanici napočítali pouze asi 165 druhů rostlin, u nás jich jsou tisíce.

„Najdeme tu třeba tři druhy pampelišek, ale louka plná pampelišek je vzácnost. Roste tu především spousta druhů trávy, protože ty jsou hodně přizpůsobivé,“ říká Viktorie Brožová.

V Arktidě dokonce najdete i stromy - vrbičky a břízy, ale rozhodně ne tak velké jako v Čechách. Spíš se jedná o takové bochánky v přírodě, člověku dosahují maximálně po kotníky.

Arktida je odraz věčně zmrzlé půdy neboli permafrostu. Návštěvníka tak trochu překvapí, že narazí na podmáčenou louku nebo že se brodí v bahně. Voda, která odtaje nebo naprší, se ale právě kvůli permafrostu nemá kam vsáknout.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka